24 juli 2024
NYHET

Så blir matområdet på Malmöfestivalen 2024

Vinbar i regi av en helt ny aktör på Malmös restaurangscen, en miniservering med det spännande konceptet ”mapo dog” på menyn, ceviche och heta tacos under träden samt större variation av dryck. Det och massor av andra smaksensationer kan du se fram emot när Malmöfestivalen presenterar årets matprogram!

På Gustav Adolfs torg skapas en unik atmosfär under Malmöfestivalen. Det fräser, puttrar och bubblar från grytor och pannor när mat från en mängd olika kök och kulturer tillagas mitt i publikvimlet. Inte konstigt att våra besökare återkommande nämner mat som en av de saker som de uppskattar mest med festivalen. Intresset från restauranger, krögare och food trucks är också stort. I år deltar 62 aktörer där 25 är helt nya. Dessutom är 38 från Skåne.

- Vi vill hela tiden utvecklas och hitta aktörer som vågar utmana med smaker som inte är så vanliga men ändå folkliga. Samtidigt värnar vi om de mataktörer som är bra på mer klassisk festivalmat som många känner till, som langos och vildsvinskebab. Maten på Malmöfestivalen ska överraska och ge doften av en spännande och modig stad full av smaker från världens olika hörn. Det är mixen som är utmaningen, säger Jennifer Widmaier, projektledare för matområdet på Malmöfestivalen.      

Vinbar och miniserveringen Ulla

Bland årets nyheter märks Vinbaren Gustav. En spännande popup där alla vinälskare kan njuta av viner på fat, klassiska vinbarsnacks men också matiga mackor som grillad chorizo i baguette. Vinbaren drivs av nykomlingen Varvet. Men det är inga nykomlingar som döljer sig bakom namnet utan tre av Malmös mest kända vinprofiler - som i höst kommer att öppna en ny spännande verksamhet i Varvsstaden.

På Gustav Adolfs södra sida, i början på Södra Tullgatan, öppnar festivalen miniserveringen Ulla. Den är döpt efter konstnären Ulla-Britt Kraitz som skapat kattskulpturerna i kanaltrappan. Ulla drivs av Pink Head Noodle Bar. Förutom sina hyllade nudelrätter kommer de att lansera konceptet ”mapo dog” – den omtalade sichuanrätten mapo tofu serverad i ett korvbröd!

Gustavserveringen mitt på torget blir i år mer färgglad och lekfull och sköts av Malmöbaserade Maya Villa Margarita. Här kan festivalbesökarna avnjuta heta mexikanska klassiker som birria tacos och frijoles samt uppfriskande fiskrätter som ceviche tostadas i skuggan under träden.

Sushihamburgare, street food-pizza och hantverksglass från Österlen

Sushi Mont presenterar sushi på ett helt nytt sätt. I stället för den klassiska biten inlindad i ett noriblad kommer sushin i burgarformat! Sölvesborgsbaserade Pinsavagnen är en food truck som är experter på pinsa, en italiensk maträtt som brukar beskrivas som en blandning mellan pizza och focaccia. Denna läckerhet toppar de med olika färska råvaror. Från Stockholm kommer Alo Brasil, en aktör som har koll på coxinha, en populär street food-rätt i Brasilien som bäst kan beskrivas som friterade bollar med innehåll av kyckling eller ost. Hos Alo Brasil kan du även testa rotväxten kassava som kan fås med både champinjoner, oumph och korv!

De som vill svalka sig bör inte missa Olaols Gelato från Österlen som lockar med dagsfärsk gelato och sorbet. Eller varför inte prova Nenna Food Trucks ekologiska surdegslangos? Eller skånska Gårdsfisk spännande koncept kring fisk som odlas med nya hållbara metoder på land och blir rätter som fish taco och fiskköttbullar?

Mer lokal dryck och förstärkt vardagsrumskänsla

I samband med årets festival har Malmöfestivalen öppnat upp möjligheterna för dryckesproducenter, såväl lokala som från andra delar av landet, att bli en del av festivalens matutbud. Vardagsrumskänslan har även förstärkts på Gustav Adolfs torg. Detta då Gatuscenen har fått en ny plats på torget och fler sittplatser och mysig belysning har införts. Allt för att besökarna ska kunna njuta av den musik och kultur som ges från scenen på bästa sätt.

Hot fried chicken på Stortorget och crepes på Lördagsplan

Liksom förra året drivs serveringen på Stortorget av Freda49. Denna gång är det olika burgare i briochebröd och friterad kyckling som gäller. På Lördagsplan vid Stadsbiblioteket är det Boulebar som sköter mat och dryck i anslutning till cirkustältet Manegen. Förutom gratis boule så utlovar Malmörestaurangen goda crepes och grillad merguez till hungriga festivalbesökare. Och som vi tidigare berättat öppnar Kiosko Import en ”friteria” vid Malmöscenen i östra Slottsparken och kommer enbart att bjuda på rätter som friterats tillsammans med baskisk cider!

Fler nyheter