Malmöfestivalen 2023 presenterar höjdpunkter på Manegen och storslagna kulturupplevelser
Urban dans, nycirkus och humorföreställningar eller spännande filmsamtal med Malmöregissörer. Det finns massor att välja mellan när Malmöfestivalen släpper höjdpunkter ur årets kulturprogram. Dessutom blir det ambient och meditativ musik i S:t Petri kyrka, dragshow på Gustav Adolfs torg och galna gatuakter som dyker upp mitt i staden.
Manegen har blivit en uppskattad plats där scenkonst i toppklass kan avnjutas under festivalen. Cirkustältet är placerat på Lördagsplan utanför Stadsbiblioteket och rymmer 450 personer (sittande publik). Årets innehåll är brett, utmanande och består av drygt 40 programpunkter. Det blir allt från cirkusperformance och akrobatik, förlösande humorföreställningar och samtida dansverk. Dessutom ges flera visningar av spännande dokumentärfilmer och unika musikframträdanden. En oas full av kultur som gör ditt liv rikare, större och färgstarkare.
Hårdkokta dansverk och samtida nycirkus
Danskollektivet Arkeolog 8 sätter fingret på tidsandan. I föreställningen ”1Up Reloaded” utgår de från vår tids individualism och besatthet av tillväxt. Dansarna gestaltar ett slags tv-spelsliknande scenario med poängsystem, nivåer och hinder att övervinna. Arkeolog 8 går även att se på Fontänenscenen under festivalen.
Det danska danskompaniet DON GNU jagar mannens identitet i M.I.S – Natten lång med Don Gnu. Tre artister tar itu med ämnet i en hårdkokt mix av Jackass-tricks, slapstick-humor och rå fysisk dans. Möt den förvirrade samtidsmannen i en föreställning som ramas in av knäppa filmprojektioner och klubbmusik.
Korobka med Henrik & Louise är ett cirkusperformance där publiken bjuds in i ett relationsdrama mellan två akrobater. Med subtil humor, värme och svett blandas vardagsbekännelser och akrobatik med frågor om identitet och konsten att leva ihop. David Eriksson är en av Europas starkast lysande cirkusartister och har turnerat världen runt med kompanier som The Box Soho och Cirkus Cirkör. I Apple Saucy ger han en soloshow som är både rolig, obehaglig och alldeles ljuvlig! Föreställningen görs i samarbete med scenkonstgruppen Karavan.
Festivalfloppar och vass humor
Programmet i Manegen ger stort utrymme för humor i olika former och uttryck. Stå upp-klubben Oslipat bjuder in till två kvällar med både nya och bekanta komiker. Grymma Evelyn Mok, framtidshoppet Christoffer Nyqvist, självutlämnande Ahmed Berhan och stå upp-fenomenet Kirsty Armstrong är några av de som uppträder. Humorgruppen Stallet, som står bakom tv-serier som Trettiplus, tar med publiken på en nostalgiresa till millennieskiftet. En tid då Brians kärleksproblem i Backstreet Boys hade större nyhetsvärde än president Bush. Det blir en show med sketcher kring populärkulturella fenomen och situationer varvat med mycket sång och musik.
Tre av Sveriges vassaste komiker möts under en och samma kväll. Räkna med rå och hjärtlig humor, hejdlösa drifter med patriarkatet och oborstade betraktelser när Petrina Solange, Elinor Svensson och Lisa Eriksson intar scenen!
Alla som burit ett festivalarmband eller däckat på en småländsk åker kommer att känna igen sig i Fredrik Strages nya enmansshow om rockfestivalernas historia. Strage fokuserar framför allt på två mytomspunna svenska festivalfloppar i föreställningen som beskrivs som en blandning mellan stå upp-journalistik, underhållande folkbildning och popkulturell predikan.
Roligt eller inte? Det är frågan i Uppdrag underhållning. Obanteatern och regissören Ika Nord har satt ihop ett fyrverkeri av dumheter i högt tempo, med en lagom dos förvirring. Allt från musik, trolleri och hästdans till striptease. Men i skådespelarnas inre gnager frågan. Är detta verkligen roligt?
Spännande dokumentärer och unika musikföreställningar
Flera uppmärksammade dokumentärfilmer av regissörer från Malmö har kommit under senare år. På Manegen uppmärksammas tre av dem. Med filmer som Bananas och Push har Fredrik Gertten rört om i samhällsdebatten. I sin nya dokumentär Breaking social undersöker han det globala mönstret av korruption och hur en förmögen elit struntar i de regler som gäller för majoriteten av jordens befolkning. Under kvällen visar Fredrik Gertten klipp ur filmen och möter publikens frågor.
Maciej Kalymon skildrar Malmös ensamma skuggfigurer i In i dimman. De som umgås på kvarterskrogen under dygnets sena timmar och som använder ruset för att mala ned vardagens vassa kanter. I en poetisk hybridfilm blandas en diskbänksrealistisk dokumentär med hypnotiska feberdrömmar.
Malmöfotografen Åsa Sjöström står bakom dokumentären Den sista cirkusprinsessan om skånska Simona som turnerar med sin familj i cirkussällskapet Cirkus Rhodin. En film om kampen, kropparna och kärleken till en utdöende konstform. Förutom filmvisning blir det även samtal med Åsa och Nordisk Panorama på Containerscenen utanför Manegen.
Det blir även musikframträdanden av Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén som bjuder på en färgsprakande och humoristisk kväll med de bästa låtarna från humorserien Full Patte, samt en unik konsert med brittiska Joshua Idehen (numera bosatt i Sverige) som skapat en unik mix av lo-fi house, gospel och lyrik. Liksom förra året bjuder Baghdad Sessions in till en kavalkad av musik och dans som huvudsakligen har sitt ursprung i Irak. På scen står musikern Saif Waleed Shakir, sångaren och oudspelaren Ashor al Muhna, saxofonisten och kapellmästaren Pär Moberg och den uppskattade dansgruppen Hanan Group som framför danser från flera olika delar av den arabisktalande världen. En smak av Irak i Malmö.
S:t Petri kyrka – ett musikaliskt universum mitt i festivalbruset
Under Malmöfestivalen 2022 skapade vi i S:t Petri kyrka en mental viloplats för festivalbesökare, en slags fristad från vimlet och tempot i staden. Detta koncept fortsätter i år och även denna gång blir ett program med musikaliska kompositioner och långa ljudstycken som pågår i upp till tre timmar.
Malmöbaserade artisten Elee Loop ger en konsert där hon utforskar det mänskliga undermedvetna genom att skildra olika stadier av sömnen. Hennes verk SOMNIA innehåller en kombination av musik, samtida dans och scenografi. Musikern Matti har verkat i många olika musikaliska sammanhang och genrer. Till Malmöfestivalen har han bjudit in sina musikvänner för att skapa ett långt improviserat verk med fokus på det meditativa. Kvartetten Breathing Water ger performancekonserten Body of Water. Med hjälp av vatten, badkar och instrument som gong och elektronisk kalimba bygger de upp ett långt stycke som är inspirerad av havet och S:t Petri kyrka som plats.
Malmöfestivalens samarbete med skivbolaget och livemusikarrangören Kontra-Musik fortsätter. Etiketten har kurerat tre konserter till S:t Petri kyrka med både svenska och utländska artister. Också här blir det långa framträdanden där musiken får ta plats. Japansk-svenska Naoko Sakata är en pianist i världsklass. Med sin intensiva, experimentella och fria spelstil skapar hon musikaliska upplevelser som biter sig fast i ens medvetande. Danska Valby Vokalgruppe, med medlemmar från band som Selvhenter och CTM, framför en serie röstvariationer som rör sig genom tranceliknande mönster, vackra melodier och små texter. Sebastian Mullaert är dansmusikveteran och har turnerat världen över med sin elektroniska musik som ofta är inspirerad av naturen. Denna gång ger han ett tre timmar långt ambient set full av atmosfär, energi och eufori!
Gatuscenen – akrobatik, dragshow och rave!
På Gatuscenen på Gustav Adolfs torg, mitt i festivalens hjärta presenteras ett spännande program med kultur och scenkonst under bar himmel.
The Show Must Go On är en föreställning med den belgiska akrobatduon Zinzi & Evertjan. Tillsammans kämpar de sig igenom ett knippe med intrasslade lemmar, musikkablar som tvinnat ihop sig till knutar, vild akrobatik och distade gitarriff. Duon går även att se på Hamngatan under festivalen.
Regnbågen är en föreställning som bjuder in alla mellan 0 och 100 år att uppleva dans, design och ljud. Det danska danskompaniet MYKA utforskar de nyanser som vår inre regnbåge består av. Allt inramat av fantastiska kostymer av modeskaparen Henrik Vibskov! Föreställningen ges även på Barnlandet.
Club Mermaid är Malmös enda månadsvis återkommande dragshow, fullproppad med talang, dans, skådespeleri och musik. Målsättningen är att skapa en kreativ och trygg plats för HBTQIA+-personer. På Gatuscenen sätter de upp en härlig show där dragshowartisten Elecktra (spelas av Robin Werner), känd från SVT:s Drag Race Sverige, gör ett storslaget gästspel!
Sist ut på Gatuscenen blir ingen mindre än Olof Dreijer. Som soloartist och ena halvan av The Knife har han brutit ny mark inom såväl elektronisk dansmusik som popmusik. På Malmöfestivalen ger han ett lyxigt dj-set under en gigantisk diskokula som ska sätta hela Gustav Adolfs torg i dansfest-gungning. Allt från funkig techno till heta rytmer.
Gatuteater, konst om psykisk hälsa och elpiano på cykel
Scenkonst blir det även i gaturummet, vid sidan av scenerna. I den osannolika föreställningen ”MDR – Death from laughter“ försöker tre clowner från det spanska kompaniet Los Galindos stoppa spridningen av det dödliga viruset, skrattet! Detta den en i publiken dött under deras tidigare föreställning. En slags ”gående” gatuteater som tar sin början på Lördagsplan vid Stadsbiblioteket.
En annan akt som rör sig på festivalområdet är Le Pianoteur. Franska kompaniet Théâtre de la Toupine har skapat en enmansorkester där en cirkusdirektör spelar elpiano på en cykel som ryker, snöar och bubblar i sin framfart. En spektakulär musikakt du inte får missa när den kommer åkandes vid platser som Davidshallsbron, Barnlandet och Stortorget.
Vad skulle hända om det stod en telefonkiosk här och nu? Skulle du överleva fusionen mellan nutid och 1990-talet? I gatuföreställningen ”Last call” följer skådespelarna flödet i dagens kommunikation och ger publiken tillfällen att
interagera. Humor, dans och fysisk teater i en föreställning som kan ses på Gustav Adolfs torg.
I utställningen Brodera ut texten uppmärksammas psykisk hälsa och vikten av att dela erfarenheter av mående med varandra. Bakom verken står Gisela Ståle som driver instagramkontot med samma namn. Under en sjukskrivning på grund av utmattning gjorde hon broderiverk med vardagsnära, igenkänningsbara och humoristiska citat. Nu går flera av verken att se i stort format på tre platser på festivalområdet: Hamngatan, Lördagsplan och i Raoul Wallenbergs park.
Till sist…
…slår vi ett slag för Containerscenen på Lördagsplan. Utanför Manegen kommer denna scen att presentera ett program med allt från konstquiz med Historielabbet, målarworkshop med Sip & Create och vinylkavalkad med Sylvester Schlegel från The Ark. I anslutning till Containerscenen finns har Torna Hällestad Lanthandel en servering där besökarna kan varva ned med mat och dryck såväl dagtid som kvällstid.
Malmöfestivalen släpper det fullständiga programmet på malmofestivalen.se i slutet av juli.