31 maj 2023
NYHET

Malmöfestivalen 2023 presenterar barnhöjdpunkter på Barnlandet och i Manegen

Utforska vattenkonst, se modern cirkus i en sandlåda, läs böcker i ett festivalbibliotek och rocka loss till Pappa Kapsyl när Malmöfestivalen presenterar fjorton godbitar på Barnlandet och fyra familjeföreställningar i Manegen.

Interaktiv lek och kreativt utforskande - 14 höjdpunkter på Barnlandet

På lördagsplan vid Stadsbiblioteket ligger Barnlandet. Här skapas en värld full av lek, kreativitet och påhittighet för barn och unga att utforska. Innehållet bokas i samarbete med aktörer och föreningar från Malmös barn- och kulturliv och i år kan publiken välja mellan drygt 90 programpunkter. Det är allt från prova på-aktiviteter, workshops och pyssel till dans, yoga och sagoläsning. Dessutom uppträder svenska och internationella musik- och scenkonstartister med spännande och tankeväckande föreställningar.

Vattenkonst och favoritplatser

Ett tema på Barnlandet i år är arkitektur och konst som besökarna på olika sätt kan samspela med. Konstnären Mary Toreld från FRANK Gallery & Studios står bakom ”Vivid Liquids”, en installation som består av flera stora vattentäta behållare med en färgad vätska inuti. Genom att trycka och klämma på objekten aktiveras vätskorna och skapar ett kalejdoskop av färger och former. Samtidigt kan besökarna röra sig genom behållarnas mjuka former likt en snårig skog. Ett måste att uppleva!

”Vävda rum” är Sveriges första utställning i AR-konst och är initierad av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och designbyrån Untold Garden. AR (”augmented reality”) står för ”förstärkt verklighet” och är en teknik som går ut på att komplettera fysiska miljöer med digitala lager. Det kan vara visuella figurer och former som inte finns i verkligheten men som går att se och uppleva genom en mobilkamera. I utställningen finns verk av 10 samtidskonstnärer att se på 130 platser runtom i landet. På Barnlandet visas konstverket ”Den tredje länken” av den brittiska konstnären Adam James. Med hjälp av mobiltelefonen och en app blir besökarna vägledda i James värld och kan själva skapa levande scener, möta andra människor och leka med digitala skulpturer. Ett nytt och lekfullt sätt att mötas och uppleva sin tillvaro!

Flera konstverk på Barnlandet kommer att skapas tillsammans med barn på plats. I ”Bygg din bästa plats” använder konstnärsduon MASU och konstfestivalen Bästa Biennalen ribbor av trä och buntband för att bygga en stor konstruktion. Ingen skiss används utan det hela växer fram i dialog med barn och unga som får vara med och bestämma formen på strukturen. När verket är färdigt får besökarna skriva om eller rita sin favoritplats på träribborna. En gemensam berättelse om bästa platser som alla kan ta del av!

Vägg av lera och aktiviteter för funktionsvarierade

Malmö Konsthall sätter upp en vägg där barn kan arbeta med lera och även sätta dit farkoster i papp. Farkosterna är inspirerade av en utställning på Malmö Konsthall med den schweiziska konstnären Roman Signer som går att besöka under festivalveckan. Signer fascineras av allt från kajaker och cyklar till raketer. Lerväggen, som går under namnet

”Farkoster och universum med Malmö konsthall”, kommer att stå kvar under hela festivalen och förändras med väder och vind! Är du även sugen på att arbeta med tyg så ger Moderna Museet en möjlighet att skapa en gemensam väv av återbrukad textil på ett nät. Ett kollektivt konstverk som växer fram under festivaldagarna.

Barnlandet ger i år utrymme för fler aktiviteter som är anpassade för en funktionsvarierad målgrupp. Här finns chans att testa rullstolsbasket där basketrullstolar finns för utlåning. Det går att prova parapingis där pingisrack finns att låna. Båda aktiviteterna görs tillsammans med FIFH Malmö som är en av Europas största parasportföreningar med fokus på idrott för personer med olika former av funktionsnedsättning. Moomsteatern och de dagliga verksamheterna Teaterakademin och Röda Tråden kommer att samarbete kring ”Det stora blå”. Ett konstverk som utforskar relationen mellan känslor och hav. Genom textil och musik skapas ett interaktivt verk som går att uppleva både från insidan och utsidan. Precis som havet! Alla barn är välkomna att vara med och skapa.

Festivalbiblioteket – en plats full av kunskap och berättelser

Ett festivalbibliotek kommer att byggas upp på Barnlandet. Här kan du lägga dig i en myshörna med sköna kuddar, bläddra i en bok och drömma dig bort. Olika värdar håller i varsin dag i biblioteket. Projektet Tell Your Sport Story (TYSS) och OLIKA förlag använder storytelling och förebilder från sportens värld för att arbeta för ett mer jämlikt och jämställt samhälle. Quiz om fotbollsstjärnor, målning av bokomslag och författande av baksidestexter utlovas! Den Malmöbaserade HBTQ-bokhandel PAGE 28 bjuder in till sagoworkshop där barn får möjlighet att skapa egna sagor och berättelser. Föreningen Malmö Helps hjälper flyktingar från krigsdrabbade områden, just nu med fokus på flyktingar från Ukraina. De ska lära ut tekniker inom traditionell ukrainsk teckning och tillverkning av så kallade Motanka-dockor som har en speciell plats i ukrainsk folktro. Utöver det bjuder föreningen också på högläsning på ukrainska, och kulturföreningarna Cumbión Malmö och Al Walaa läser sagor på spanska och arabiska. Böckerna i festivalbiblioteket kommer att tillhandahållas av den dagliga verksamheten Bokbytet.

Sandig cirkus och kluriga träspel

Sand och cirkus är temat i föreställningen ”Sandbox” - en modern cirkusshow som utspelar sig i en sandlåda, specialbyggd för Barnlandet! En arkeolog-geograf-sandolog anländer till denna sandlåda för att utföra sina mycket viktiga sandexperiment. Men snart upptäcker hon att sandlådan inte är så vanlig som den verkar. ”Sandbox” framförs av kompaniet Kallo Collective och ges på finska men du behöver inte kunna språket för att förstå föreställningen. I sandlådan ges besökarna även möjlighet att bygga sandlandskap tillsammans med experter inom området – landskaps- och trädgårdsingenjörer från Sveriges lantbruksuniversitet!

Det katalanska sällskapet Toc De Fusta besöker Barnlandet med sin interaktiva installation ”Friends of Crusó”. Den utgår från Robinson Crusoe, dennes skeppsbrott och ensamma tid på en öde ö. Installationen består av olika delar med mekaniska figurer och spel, en marionett och ett pussel. Tillsammans blir delarna en kreativ plats där alla från 2 år och uppåt kan upptäcka, lösa problem och ge fantasin huvudrollen. Ett lika lekfullt som kreativt fritidsrum!

Musik och yoga för de minsta

Liksom tidigare år på Barnlandet finns det en mängd aktiviteter för de minsta barnen. ”Drakens Flygskola” är musikteater med musikern Elina Masalin och skådespelerskan Nathalie Drakemyr. Duon har skapat ett framträdande speciellt för spädbarn och deras föräldrar som får följa med på ett uppslukande äventyr upp mot skyn! Musik blir det även i Nallesväng med Malmö Live där musiker från Malmö SymfoniOrkester och musikpedagoger bjuder sång, rörelser och en spännande blandning av klassisk musik och kända barnvisor! Är du nybliven småbarnsförälder och vill ta det lugnt så finns det möjlighet att yoga med din bebis med Infinite Yoga. Lugn, inkännande och stärkande yoga där alla ljud är välkomna från båda stora och små!

Fyra fantastiska familjeföreställningar i Manegen

Kulturscenen Manegen är placerad på lördagsplan. Förutom ett fullmatat kulturprogram för en vuxen publik finns här även flera fina guldkorn för barn och unga! Här är 4 av totalt 20 föreställningar för barn och familj som ges i Manegen:

Pappa Kapsyl är känd för sina fyndiga sånger om dinosaurier. I Manegen ger han en fartfylld show där rockiga köttätarlåtar blandas med stillsamma långhalsballader och roliga upptåg med publiken!

Cykelcirkus är en samtida cirkuskoreografi för alla åldrar, präglad av glädje och en känsla av att nu kommer cirkusen till byn. Två akrobater och en jonglör från cirkusgruppen Circus By Me ger ett performance som utgår från cyklar. Ackompanjerade av musikgruppen SKROT får publiken åka med på en resa där allt är möjligt!

Cirkus är även temat i Colorsphere med belgisk-finska kompaniet Hands Some Feet. Fyra upptäckresande navigerar genom en konstig och spännande värld. Med jonglering, akrobatik och fysisk teater ställs kvartetten inför oväntade situationer när ett nytt och färgstarkt inslag dyker upp i deras värld!

Trasiga familjen är ett brokigt och fantastiskt musikkollektiv som med hjälp av instrument som engelskt horn, flöjt, saxofon, mellotron samt måleri och poesi undersöker gränsen mellan vardag och fantasi. Under ledning av Viktor Brobacke (Moneybrother, Club Killers) och med medlemmar från band som Siri Karlsson, Second Hand Orchestra, Weeping Willows och The Ark tar kollektivet itu med frågor, problem och eventuella lösningar under denna breda musikupplevelse! Föreställningen görs i samarbete med performancegruppen Zirkus Lokomotiv som skapar en unik scenbild under konsertens gång!

Fler nyheter