Om oss / Hållbarhet

Malmöfestivalen är en av Skandinaviens grönaste stadsfestivaler. Vi har arbetat aktivt med hållbarhetsfrågor sedan 2009: miljömässigt, ekonomiskt och socialt. För det har vi bland annat belönats med ”A Greener Festival Award” och svenska ”Miljömärkt Event – Håll Sverige Rent”, både som evenemang och för framtidens Malmö.

Alla medarbetare under Malmöfestivalen låter bilen stå. Vi går eller cyklar istället. Dessutom kommer all el som förbrukas i samband med festivalen från sol, vind och vatten. Och när scenerna inte används så släcker vi ned dem för att spara energi. 

Vi ser gärna matförsäljare som fokuserar på vege­tarisk, vegansk, samt gluten-och laktosfri mat. Fisk och skaldjur från överfiskade bestånd får inte säljas. Hos alla matförsäljare finns ekologiskt och rättvisemärkt kaffe och te, eko-socker, ekologisk mjölk, kyckling och ägg. Festivalens matansvarige har rätt att kräva och få dokumentation som styrker produkternas ursprung från försäljarna. Samtliga försäljare ska erbjuda en halv portion för max 50 kronor/styck. Vi kräver också att alla försäljare använder miljömärkta rengöringsmedel och använder komposterbart engångsmaterial. Därför kan besökarna slänga både tallriken och besticken i behållaren för matavfall. 

Malmöfestivalen klimatkompenserar för samtliga försäljares medverkan under veckan. Festivalen samlar in 300 kronor från varje försäljare, som går till projektet Sri Balaji, ett biomassakraftverk i delstaten Andhra Pradesh i östra Indien.

Vatten är en viktig del i Malmös profil och staden har prisats för sitt goda, rena kranvatten. På vägarna transporteras mängder av buteljerat vatten som genom både transport och förpackning bidrar till resursslöseri. Därför säljs inget stilla vatten på festivalen. På området finns vattenposter där besökarna kan fylla på egna flaskor med Malmös goda vatten.

På festivalområdet är en större station på Gustav Adolfs torg placerad för källsortering. Utöver det finns ett stort antal mindre sorteringsstationer på området där det går att sortera plast-, rest- och pappersavfall. Allt avfall bakom scenerna och bland försäljare sorteras. 

Vi har mycket höga krav på försäljarna. Samtliga förbinder sig att källsortera eget avfall enligt våra anvisningar. Det avfall som skall sorteras är mat, plast, metall, glas, returglas, pappersförpackningar, kol och olja. Vännerna i festivalteamet tar därefter hand om det sorterade avfallet direkt på plats. Speciella kärl delas ut till de som använder frityrolja samt kol. Kärlen töms i sin tur i speciella tunnor. Allt sorterat avfall töms över i containrar för att minska antalet transporter.

Vi uppmuntrar samtliga tillresta medverkande att resa kollektivt och klimatkompensera för sina flygresor. Festivalens hotellsamarbetspartner är Scandic. Här bor artister och gäster som är involverade i festivalen. Vi gillar Scandic extra mycket eftersom hotellen är Svanenmärkta. Alla gäster får ekologisk frukost, de säljer inte buteljerat, stilla vatten, har sopsortering på rummen, sorterar metallavfall och skickar för biobränsle, mäter förbrukning av mängden kravmärkt, el, sopor, vatten och strävar efter ständig förbättring.

Var rädd om både dig själv och miljön! Det är vår gemensamma framtid!