Inställt - Kent Wisti gästar Nördsalongen

Inställt - Kent Wisti gästar Nördsalongen

Scen/Plats:

S:t Petri kyrka

Dag & Tid:

11/8 Fredag, -

Vi måste tyvärr meddela att Nördsalongen med Kent Wisti är inställd. Kent Wisti har tvingats lämna ett sent återbud. Nördsalongen hoppas alla får en fantastiskt fin festival ändå. De återkommer med fler Nördsalonger i höst – och hoppas att Kent Wisti blir en av deras gäster.

För första gången gästas Malmöfestivalen av Nördsalongen. Det är Länsstyrelsen Skånes samtalsserie som lyfter och hyllar personer med specialkunskaper och specialintressen, de som med andra ord kan kallas nördar eller nördiga. Vår gäst är Kent Wisti – vass och humoristisk satirtecknare med kultstatus, tillika präst och erotisk konstnär.

I samtalet med Kent Wisti nördar vi ner oss i vad som driver honom i satiren och konstnärskapet, hans engagemang i samhällsdebatten och hur detta går ihop med rollen som präst.

Nördsalongen hålls vanligen på biograf Spegeln i Malmö, varannan månad. Tidigare gäster har bland annat varit kocken Titti Qvarnström, Ingela Envall, location scout på TV-serien Bron, och Jenny Nordberg, formgivare som är hängiven hållbar design.

Utställning från 18, samtal 18.30.

Nördfakta: 2015 ändrade Svenska Akademiens ordlista definitionen av ordet från "enkelspårig och löjeväckande person, tönt" till "person med ett stort specialintresse.

Kent Wisti – nördig gäst
Kent Wisti är präst, satirtecknare och utbildad konstnär.

Hans teckningar handlar ofta om flyktingfientlighet och kvinnohat, och följs av fler än 50 000 i sociala medier. 2016 gav han ut boken ”I det här jävla landet” (Placenta förlag), där bilderna oftast föreställer ett förvrängt mansansikte och texterna är slagfärdiga formuleringar, ibland tydligt politiska. I rollen som satirtecknare kombinerar han sitt politiska engagemang med konstnärskapet.

Kent Wisti deltog under Malmöfestivalen 2016 med den erotiska utställningen Kyss där han tillsammans med skribenten Maria Kücher tolkade berättelserna i Höga visan. Han brukar säga att utställningens form är erotik, men ärendet är norm- och maktkritik. Han menar att  förhållandet mellan sexualitet, kärlek och kyrkan handlar mycket om makt. Kyss har blivit en efterfrågad vandringsutställning som fortsätter väcka uppmärksamhet runt om i landet.

Som präst vill Kent Wisti sprida tröst och göra kyrkan till en plats där alla kan känna sig hemma, även utan gudstro. Han anser att Bibeln bör hållas för helig, men att den samtidigt ska hanteras med förnuft. ”Annars blir den livsfarlig. Den är trots allt skriven av människor, i en annan tid”.  Kent Wisti har nyligen börjat som präst i Lund, men är sedan tidigare studentpräst på Malmö högskola.

Tracy Lorentzson – samtalsledare
Tracy Lorentzson är kommunikatör på Länsstyrelsen Skåne och ställer de djuplodande frågorna till gästen.

Andra har också kikat på