Iiris Viljanen

Iiris Viljanen

Scen/Plats:

Gustavscenen

Dag & Tid:

15/8 Tisdag, -

Iiris Viljanen är en av de mest kritikerrosade popartisterna i Sverige just nu. Efter att ha släppt sitt hyllade album Mercedes har hon under hösten gästat Emil Jensens föreställningsturné Flyktpotatis och ackompanjerat Uje Brandelius på hans hyllade föreställning Spring Uje Spring. Extraföreställningar väntar i vår.

Viljanen var tidigare ena halvan av hyllade indieduon Vasas flora och fauna. Under det senaste året har den 28-åriga finlandssvenskan blommat ut som soloartist med ett tonläge som är lika lågmält som explosivt. Hon inledde sin solokarriär 2015 med några få utsålda spelningar i litet format. Därefter släppte hon singeln ”Årstavikens strand”. Låten är popbetonad rap på finlandssvenska med poesi i världsklass och hyllades av såväl skribenter som lyssnare. Den instrumentala pianoskivan ”Kiss Me, Stupid & 7 More Solo Piano Pieces” följde i våras och nådde ut med sin känsliga ljudbild och minimalism. I oktober 2016 kom så debutalbumet ”Mercedes" En skiva med en popfantasi och ett socialrealistiskt berättande som landet saknat och som mottagits varmt av kritikerna.

"Det här är en skiva om djur, svenska män och mörka platser. Om tio år i Sverige. Det blev österbottnisk rap och mycket klaviaturer bland annat. Skivan heter Mercedes, till minne av en katt som föddes i en bastrumma på min konfirmationsdag", har Iiris Viljanen sagt om albumet.

”Mercedes" är ljudet av ett hjärta som måste tömmas: på upplevelser som vänts till besvikelser och sakta förvandlats till erfarenheter, fyllt av rader man vill anteckna och kanske, kanske själv hade kunnat formulera – om man bara hade sinnesnärvaron eller modet att säga dem till den som mest behöver höra dem innan det är för sent." Andres Lokko, SvD

"Ögonblicksbilder ur en sällan skådad tillvaro" 5 bästa enligt DN Kultur, Nils Hansson

"Varje låt är som en liten novellpärla" 4/5, P1 Sveriges RadioMed anledning av Finlands 100 års jubileum passar festivalen på att bjuda på program med finsk anknytning i år. Missa inte detta!

Film –Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv, den 13 aug kl. 18.30 på Spegeln

Film- Mysteriet Rygseck, kommissarie Palmu (1960), den 14 aug kl 15.00

Nycirkus - Motosikai, den 14 aug 21.00 på Posthusplatsen, även tisdag 15 augusti.

Finskt Disco, den 15 aug kl 18.00 på Spegeln

Iiris Viljanen, den 15 aug kl 20.00 på Gustavscenen

Rå! Den 17 aug kl 16.00, 17.00 och 19.00 på Gatuscenen

Film – Kverulanten, den 18 aug kl 15.00 på Spegeln


 

Andra har också kikat på