MX01_20170804110824.jpg

Årets matnyheter!

Mitt Möllan flyttar in på Gustav Adolfs torg, ensamkommande ungdomar lagar mat tillsammans med Green Steps foodtruck, fler nya aktörer än någonsin och krav på halva portioner! Här är årets nyheter på Malmöfestivalens mattorg – en oas av nya smakupplevelser och kreativa matkreatörer!

Mitt Möllan
Foodcourten på Mitt Möllan är en inspirerande mötesplats och har en bredd som speglar variationen av kök och matkulturer på och runt Möllevångstorget i Malmö. Under Malmöfestivalen flyttar sex av aktörerna från foodcourten in på Gustav Adolfs torg. Köld, LoCali, Scandwich, Pizza Dal Sud, The Masala Box och Lådan kommer att ge ett smakprov på Möllans utbud. Allt från svalkande kokosglass, spännande poké bowls, delikata mackor och pizzor, indiska smaksensationer och veganska vaniljbullar, alltså!

Socialt projekt med Green Steps och fler foodtrucks än någonsin
Utbudet av foodtrucks slår rekord i år! Förutom sexton vagnar på Gustav Adolfs torg kommer sex truckar att vara placerade på Davidshallsbron. Bland dem finns Green Steps som ger ensamkommande ungdomar chansen att laga mat tillsammans med en kock. Ekologiska smoothies, ekologisk juice och veganvåfflor kommer att säljas och intäkterna går oavkortat tillbaka in i projektet. Green Steps är ett socialt företag vars syfte är att skapa reella arbetstillfällen för ensamkommande ungdomar. Projektet under festivalen genomförs tillsammans med Malmöfestivalen, ABF-anknutna Creativa Gemenskapen Kooperativ och Trollets Loppis.

Fler nya aktörer än någonsin
Matutbudet på Gustav Adolfs torg utmärks av fler nya aktörer än tidigare, drygt ett tjugotal nya krögare kan festivalbesökarna ta del av. Här finns Malmstens Tapas & Cava som specialiserat sig på tapas och cava, Lindas Fingermat som erbjuder chilenska piroger – Empanadas – och Jennie Walldéns koreanska restaurang Namu. Som vanligt finns det ett stort utbud av vegansk mat och några av foodtrucksen erbjuder helt veganska menyer.

Krav på halva portioner!
Från och med 2017 kommer alla aktörer på mattorget servera halva portioner, dels för att minska svinnet men också för att besökarna ska kunna prova flera rätter. I år har vi även infört nya krav i ett led att bli en mer miljömedveten och ansvarstagande festival, bland annat innebär det att kyckling och ägg som används av matserveringarna ska vara ekologiskt.

Ny hängyta på Gustav Adolfs torg
Området mot Raoul Wallenbergs park på Gustav Adolfs torg var tidigare en yta med försäljning men till årets festival görs den om till en stor hängyta med söderhavstema. Där går det utmärkt att sitta och stilla smaklökarna samtidigt som akrobater, gatuartister och musiker uppträder på Gatuscenen. Mat och underhållning i perfekt kombo!

Liksom förra året…
…uppmanar vi alla festivalbesökare att slänga tallriken och besticken tillsammans med matresterna då allt engångsmaterial på festivalens serveringar är komposterbart! Vid serveringarna och källsorteringarna hittar du kärl för matavfall och vi blir glada om du använder dem.

För tredje året i rad…
…fortsätter samarbetet med Malmöbaserade Rude Food. Volontärer från Rude Food kommer att samla in mat som ska slängas, laga om det som kan lagas om och sälja i sin verksamhet. Det är inget tvång för aktörerna att vara med men många är peppade och det är vi glada för!

 

 

Mer nyheter