MX01_20160623104704.jpg

Kulturinstitutionerna flyttar ut i år igen!

Stoltheten brinner i bröstet när vi nu meddelar att stans självklara mötesplatser för konst och kultur flyttar ut på Malmöfestivalen även i år. Malmö stadsteater, Malmö Opera, Skånes dansteater, Malmö Konsthall och Moderna Museet - alltid under samma himmel, nu äntligen på samma fest igen den 12-19 augusti.

Nyhet: Hipp är Malmöfestivalens nya stora teaterscen

I år fördjupar vi samarbetet med Malmö Stadsteater. Under festivalens första helg kommer flera stora kulturakter att spelas upp på Hipp. Tidigare har vi nämnt Cirkus Cirkör och LoopTok feat. Maja Långbacka. Under festivalveckan sätter Malmö Stadsteater även upp följande akter på områdets olika platser:

Smakprov ur Stockholms blodbad
En fartfylld, underhållande och fri tolkning av vad som hände när Kristian II blev mer känd som Kristian Tyrann. Ensemblen bjuder på en aptitretare ur föreställningen som har premiär i höst.

Ni kan kalla mig Ernst
En monolog om Victoria Benedictsson som framförs i ett hotellrum på Scandic Kramer. Skådespelerskan Cecilia Lindqvist gestaltar författaren som skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren. Endast 50 publikplatser.

Sagorna
En barnföreställning av Helena Röhr där tusenåriga sagor från bland annat Norden och Syrien flätas samman med musik. Språk: arabiska och svenska. Från 5 år.

Malmö Opera ger Figaros bröllop och Rickard Söderberg med vänner

Precis som förra året rullar vi ut konstgräs på Stortorget på söndagen. Tillsammans med Malmö Opera bjuder vi alla festivalbesökare på en konsertant version av Mozarts opera Figaros bröllop, ett av operalitteraturens stora mästerverk. Medverkar gör Malmö Operakör och -orkester samt de solister som medverkar när operan sätts upp i höst.

Dessutom Rickard med vänner där den folklige stjärntenoren Rickard Söderberg tillsammans med andra solister bjuder på en härlig konsert med opera och musikal från Malmö Operas repertoar.

Skånes Dansteaters bjuder på föreställningar med och för ungdomar

Skånes Dansteater har satt ihop ett speciellt dansprogram för Malmöfestivalens alla ungdomar i Fontänen, Raoul Wallenbergs park. Ansvarig för programmet är Atoosa Farahmand som leder ungdomsprojektet Dance Across Borders på Skånes Dansteater. Projektets syfte är att skapa en mötesplats för alla mellan 15-25 år som gillar dans, både nyanlända ungdomar och unga från Malmö. Skånes Dansteaters program:

Dansa tillsammans
En workshop med Peder Nilsson där alla får dansa tillsammans, mitt på dagen, mitt i stan. Skapa dans Uppvisning med unga skånska dansare som deltar i den nationella koreografitävlingen Skapa dans för alla mellan 15 och 25 år.

Orientaliskt
Följ med Atoosa Farahmand på en imaginär resa till Iran i denna persiska orientaliska dansuppvisning och workshop.

Dance Across Borders
Är det möjligt att dansa över gränserna? Föreställningen är resultatet av tvåmånaders verkstad på Skånes dansteater där ungdomar av olika nationaliteter, i åldrarna 15-25 år, har träffats för att skapa tillsammans under ledning av Atoosa Farahmand.

Gumboot workshop with Melody Putu
The gumboot dance är en afrikansk dans där dansarna bar stövlar. Över stövlarna träddes bjällror som lät när dansaren stampade i marken. Ta med dina egna gummistövlar och delta i en bjällrande dansworkshop med Melody Putu, koreograf och dansare född i Sydafrika. Malmö Communityteater och Elddans Gillar du eld? Gillar du dans? I rätt händer kan dessa kombineras till en spektakulär elddans där kraften och skönheten hos den dansande elden både känns lockande och skrämmande. Elddansare: Atoosa Farahmand. 

Malmö Communityteater startades 2014 av Teater InterAkt och är en teater för unga vuxna i Malmö, där föreställningarna skapas och framförs av de medverkande, med utgångspunkt i egna erfarenheter och upplevelser.

Moderna Museets aktiverar 9-12-åringar i Barnlandets ”Hänget”

I år skapar vi en plats i Barnlandet med aktiviteter för 9-12-åringar. Här medverkar Moderna Museet med Uppdrag: Framtidsarkeolog.

Vad lämnar vi för spår efter oss som arkeologerna kommer att hitta i framtiden? På Moderna Museet Malmös arkeologiska festivalutgrävningsplats i Slottsparken kan du vara framtidsarkeolog för en dag. Kom och leta efter samtidsfynd och skapa mystiska framtidsfossiler. Inspirerade av konstnären Adrían Villar Rojas som visas på museet i utställningen ”Påväg mot en större värld” bygger vi spännande skulpturer av fynden.

Malmö konsthall bjuder på workshop inspirerad av Damián Ortegas utställning Casino

Ta isär och sätt ihop Till Malmö konsthalls workshop får festivalbesökarna ta med sig en sak som går att ta isär och göra något nytt med. Workshopen inspireras av Damián Ortegas separatutställning som visas i konsthallen till och med 25 september.

Varmt välkomna till Malmöfestivalen den 12-19 augusti 2016!

Mer nyheter