Kulturinstitutionerna flyttar ut i år igen!

Kulturinstitutionerna flyttar ut i år igen!

Stoltheten brinner i bröstet när vi nu meddelar att stans självklara mötesplatser för konst och kultur flyttar ut på Malmöfestivalen även i år. Malmö stadsteater, Malmö Opera, Skånes dansteater, Malmö Konsthall och Moderna Museet - alltid under samma himmel, nu äntligen på samma fest igen den 12-19 augusti.

Nyhet: Hipp är Malmöfestivalens nya stora teaterscen

I år fördjupar vi samarbetet med Malmö Stadsteater. Under festivalens första helg kommer flera stora kulturakter att spelas upp på Hipp. Tidigare har vi nämnt Cirkus Cirkör och LoopTok feat. Maja Långbacka. Under festivalveckan sätter Malmö Stadsteater även upp följande akter på områdets olika platser:

Smakprov ur Stockholms blodbad
En fartfylld, underhållande och fri tolkning av vad som hände när Kristian II blev mer känd som Kristian Tyrann. Ensemblen bjuder på en aptitretare ur föreställningen som har premiär i höst.

Ni kan kalla mig Ernst
En monolog om Victoria Benedictsson som framförs i ett hotellrum på Scandic Kramer. Skådespelerskan Cecilia Lindqvist gestaltar författaren som skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren. Endast 50 publikplatser.

Sagorna
En barnföreställning av Helena Röhr där tusenåriga sagor från bland annat Norden och Syrien flätas samman med musik. Språk: arabiska och svenska. Från 5 år.

Malmö Opera ger Figaros bröllop och Rickard Söderberg med vänner

Precis som förra året rullar vi ut konstgräs på Stortorget på söndagen. Tillsammans med Malmö Opera bjuder vi alla festivalbesökare på en konsertant version av Mozarts opera Figaros bröllop, ett av operalitteraturens stora mästerverk. Medverkar gör Malmö Operakör och -orkester samt de solister som medverkar när operan sätts upp i höst.

Dessutom Rickard med vänner där den folklige stjärntenoren Rickard Söderberg tillsammans med andra solister bjuder på en härlig konsert med opera och musikal från Malmö Operas repertoar.

Skånes Dansteaters bjuder på föreställningar med och för ungdomar

Skånes Dansteater har satt ihop ett speciellt dansprogram för Malmöfestivalens alla ungdomar i Fontänen, Raoul Wallenbergs park. Ansvarig för programmet är Atoosa Farahmand som leder ungdomsprojektet Dance Across Borders på Skånes Dansteater. Projektets syfte är att skapa en mötesplats för alla mellan 15-25 år som gillar dans, både nyanlända ungdomar och unga från Malmö. Skånes Dansteaters program:

Dansa tillsammans
En workshop med Peder Nilsson där alla får dansa tillsammans, mitt på dagen, mitt i stan. Skapa dans Uppvisning med unga skånska dansare som deltar i den nationella koreografitävlingen Skapa dans för alla mellan 15 och 25 år.

Orientaliskt
Följ med Atoosa Farahmand på en imaginär resa till Iran i denna persiska orientaliska dansuppvisning och workshop.

Dance Across Borders
Är det möjligt att dansa över gränserna? Föreställningen är resultatet av tvåmånaders verkstad på Skånes dansteater där ungdomar av olika nationaliteter, i åldrarna 15-25 år, har träffats för att skapa tillsammans under ledning av Atoosa Farahmand.

Gumboot workshop with Melody Putu
The gumboot dance är en afrikansk dans där dansarna bar stövlar. Över stövlarna träddes bjällror som lät när dansaren stampade i marken. Ta med dina egna gummistövlar och delta i en bjällrande dansworkshop med Melody Putu, koreograf och dansare född i Sydafrika. Malmö Communityteater och Elddans Gillar du eld? Gillar du dans? I rätt händer kan dessa kombineras till en spektakulär elddans där kraften och skönheten hos den dansande elden både känns lockande och skrämmande. Elddansare: Atoosa Farahmand. 

Malmö Communityteater startades 2014 av Teater InterAkt och är en teater för unga vuxna i Malmö, där föreställningarna skapas och framförs av de medverkande, med utgångspunkt i egna erfarenheter och upplevelser.

Moderna Museets aktiverar 9-12-åringar i Barnlandets ”Hänget”

I år skapar vi en plats i Barnlandet med aktiviteter för 9-12-åringar. Här medverkar Moderna Museet med Uppdrag: Framtidsarkeolog.

Vad lämnar vi för spår efter oss som arkeologerna kommer att hitta i framtiden? På Moderna Museet Malmös arkeologiska festivalutgrävningsplats i Slottsparken kan du vara framtidsarkeolog för en dag. Kom och leta efter samtidsfynd och skapa mystiska framtidsfossiler. Inspirerade av konstnären Adrían Villar Rojas som visas på museet i utställningen ”Påväg mot en större värld” bygger vi spännande skulpturer av fynden.

Malmö konsthall bjuder på workshop inspirerad av Damián Ortegas utställning Casino

Ta isär och sätt ihop Till Malmö konsthalls workshop får festivalbesökarna ta med sig en sak som går att ta isär och göra något nytt med. Workshopen inspireras av Damián Ortegas separatutställning som visas i konsthallen till och med 25 september.

Varmt välkomna till Malmöfestivalen den 12-19 augusti 2016!

Relaterat videoklipp:

Mer nyheter

 • News

  Vårt första musiksläpp är här!

  Våren är här och väntan är över. Det är dags att glänta på programmet till sommarens höjdpunkt, Malmöfestivalen! Den 11-18 augusti äger årets festival rum. Här är de fyra första artisterna som är klara:  Henrik Berggren Som frontfigur i Broder… Läs mer!

 • News

  Ansökan för mat & marknad 2017!

  ANSÖKAN FÖR ÅRETS MAT- OCH MARKNADSPLATSER STÄNGDE DEN 4:E APRIL. 11-18 augusti är det dags för sommarens höjdpunkt ─ Malmöfestivalen. Sedan 1985 har festivalen vuxit succesivt och i somras erbjöds inte mindre än 1 200 programpunkter fördelat på ett trettiotal scener/spelplatser… Läs mer!

 • News

  Har du en idé till ungdomsområdet?

  Är du mellan 13-19 år och har ett spännande programförslag? Hjälp oss att göra Raoul Wallenbergs park till en fantastisk festivalplats! Skicka in din idé till vår ungdomsbokare Yessica före den 31 mars! Kontakt: Yessica.andersson@malmo.se   Läs mer!

 • News

  Vill din förening medverka på Malmöfestivalen?

  Ansökan är stängd! Nu kan du och din förening skicka in en intresseanmälan om att få medverka på årets festival! Har ni ett spännande programförslag som kan engagera festivalbesökarna? Varmt välkomna mer er intresseanmälan!   Läs mer!

 • News

  Njut av årets festivalfilm!

  Nu är äntligen vår fina film färdig! Luta dig tillbaka och njut av årets Malmöfestival nedan. Vi ses den 11-18 augusti 2017!  Läs mer!

 • News

  Res med Skånetrafiken

  Du kan köpa din biljett i förväg via Skånetrafikens app och aktivera den innan du stiger ombord på bussen eller tåget. Många kommer att resa under festivalen och det kan bli köer till biljettautomaterna. Sök din resa på hemsidan eller… Läs mer!

 • News

  Tillgängliga akter på Malmöfestivalen

  Vår underbara festival ska vara tillgänglig för alla! Stöter du på ett hinder ska du få hjälp att ta dig över det. Har du nedsatt hörsel eller syn så fixar vi skickliga händer som får vara dina öron och starka… Läs mer!

 • News

  Nu är festivaltidningen äntligen här!

  Just nu jobbar Tidningsbärarna på högvarv med att dela ut vår festivaltidning till alla hushåll i Malmö! Tidningen finns givetvis även att läsa digitalt. Den hittar du här! Bor du i Malmö, och inte har fått en tidning innan lördag… Läs mer!

 • News

  Årets matnyheter!

  Nu möblerar vi om i festivalköket och skapar plats för kreativa krögare, en karavan av foodtrucks, en saluhall med delikatesser och fler veganska alternativ på menyn. Allt engångsmaterial på serveringarna är komposterbart – för en miljöfestligare matupplevelse.  Foodtrucks Ta varmt… Läs mer!

 • News

  Har du vad som krävs för att bli MF Champion 2016?

  Kan du slå våra Snapchatreportrar och bli en vinnare? Kan du äta fler mini-donuts än Sebbe? Kan du sätta fler hoops än Mona? Kan du spy regnbågar bättre än Mona och Sebbe på Snapchat? Eller vill du utmana dem i… Läs mer!

Ladda in fler nyheter!