MX01_20160609100129.jpg

Vårt första kultursläpp är äntligen här!

Årets kulturprogram har som vanligt det skyhöga målet att erbjuda något för alla. I år samlar vi Malmös egna favoriter, Sveriges absoluta kulturelit och fantastiska internationella kreatörer för att erbjuda ett svindlande kulturutbud - där kvaliteten vida överstiger höjden som luftakrobaterna uppträder på. En flykt från vardagen. Lekfulla och allvarliga skildringar av verkligheten. Unika scenuttryck där alla känslor får plats. Ridån går upp för följande akter:
 

Ann Heberlein - livet och döden och meningen med allt
Den omtalade och kända författaren och doktorn i etik ger sin filosofiska, omtumlande och roliga föreställning Livet, döden & meningen med allt.

Arabiska nätter
Den syriske koreografen Awne Mawed flydde till Sverige för ett år sedan. I Malmö har han startat Arams dansteater, en folkdansgrupp med 40 nyanlända barn och ungdomar. Gruppens mål är att erbjuda glädje och gemenskap samt verka för integration.

Bottle boys
De fyra danskarnas partytrick med att använda ölflaskor som panflöjt har blivit ett globalt fenomen. Ellen DeGeneres är ett av miljontals fans som älskar deras covers av pophits, ledmotiv och hiphop-klassiker.

Bröllopet
Efter förra årets succé ställer vi till med ännu en fartfylld arabisk bröllopsfest. Härmed inbjuds du att närvara vid Dinahs och Khaleds bröllop. Festtåg, dans och musik hela kvällen.

Bushwick book club & Xpress yourself
En mashup mellan de två klubbarna gästar Hedmanska gården för tre kvällar i rad. Tre kvinnliga biografier får inspirera till nyskriven musik, samtal, monologer och annat. Spännande gästartister utlovas.

Cirkus Cirkör & LoopTok feat. Maja Långbacka
En unik scenupplevelse med cirkuskonster i världsklass. I centrum står LoopToks mäktiga och medryckande musik från Cirkus Cirkörs hyllade föreställningar Knitting Peace, Borders och Limits.

Förklädd Gud med Stina Ekblad
Dramatens Stina Ekblad, Petri Sångare och musiker ur MSO framför Lars-Erik Larssons älskade lyriska svit över Hjalmar Gullbergs texter för recitation, kör, solo och orkester. Dirigent: Alexander Einarsson.

Klubb Kontra
Spoken Word-afton med internationella gäster, ledd av scenpoeterna Oskar Hanska och Olivia Bergdahl. Medverkar gör även Maria Maunsbach, Malmöbaserad radioprofil och poet.

Kompani Hint - Skatan och Gatan
Imponerande akrobatik, oväntade fall och en massa trams. Ett stort hjul, en hög påle och akrobater som klättrar på och slänger runt varandra. Nycirkus för människor 0-120 år.

Mister Malmö
Ett samtal med män om att vara man 2016. Marco Vega och tre andra män från Malmö diskuterar öppet och ärligt sin manlighet inför publik. Mademoiselle Matilda Alborn leder samtalet.

Potato Potato
Scenkonstkollektivet sammanfattar Malmöfestivalen på 60 minuter. En bombastisk och humoristisk show för den som vill vara tidseffektiv med att uppleva festivalens alla sinnesintryck.

Relationsinstitutet möter Jonas Hassen Khemiri
Känslor och relationer är komplexa fenomen. Därför bjuder Relationsinstitutets Simon Ceder in den Augustprisbelönade författaren för att tala om bland annat vänskap, sorg och kärlek, med utgångspunkt ur hans senaste bok Allt jag inte minns.

Sida vid sida
Koreografen Linda Wardal har en skapat en föreställning där fyra professionella dansare möter fyra romska musiker. Målet är att lyfta in musikerna i en scenisk kontext och förändra hur vi ser på dem och deras yrke.

Storydox
Fyra historier ur det verkliga livet. Om lek på förbjudet område, att stå på nazisternas dödslista, en mamma som varnar för fienden, att banka på dörren när brandröken tätnar. Bland berättarna: författaren och rapp-artisten Ison Glasgow.

Kate & Pasi - Suhde (förhållande)
Den finska duon Kate & Pasi tolkar förhållandet mellan en man och en kvinna med sin humoristiska nycirkusshow och akrobatik i par.

Two pianists, One voice
De två pianisterna Oscar Johansson och John Venkiah bjuder in Malmöartister som Gaby Ryd, Albin Gromer, Helena Josefsson m.fl och tolkar deras musik med endast två pianon och artistens röst i fokus.

Dessutom samarbetar Malmöfestivalen återigen med två av Malmös bästa platser för kultur…

Blå Båten
Ett gott skratt förlänger festivallivet. Malmöfestivalens humorprogram på Blå Båten är vid det här laget ett väl beprövat succékoncept. Ännu en gång lägger vi ankar vid Anna Lindhs plats och bjuder in till ett brett utbud av humor, allsång och karaoke både över och under däck. Ta varmt emot flerfaldiga På Spåret-vinnaren Jesper Rönndahl, Josefin Johansson, scenhypnotisören Dan Ahtola, Skambyrån med flera.

Biograf Spegeln
Välkommen in i salongen till ett brett filmprogram med lite spets och mycket lekfullhet, hela festivalveckan. Här visas några av de mest intressanta dokumentärerna, liveopera med Tosca från Metropolitan i New York, kortfilmer av Malmös egna Simon Klose och Svante Lodén, samt en sing-along till Grease! ledd av artisten Kristoffer Jonzon… för att nämna ett axplock.

Mer nyheter