MX01_20140816143707.jpg

Öppet svar från Malmöfestivalen


Bryt vardagen, öppna sinnet. Så lyder kärnvärdet i allt Malmöfestivalen gör under åtta dagar om året och det handlar om att tillåta sig själv att se omvärlden ur helt andra perspektiv än man vanligtvis gör utifrån sin förförståelse.

Med anledning av de mail vi fått och debatten i sociala medier och internetforum kring programpunkten ”Med andra ögon” på ungdomsområdet, vill vi säga:

Ambitionen med Global Stories är att möta de människor som kanske aldrig funderat på hur våra olika utseenden skapar olika möjligheter och förutsättningar.

Det är ett projekt som var på plats förra året mitt på Gustav Adolfs torg under Malmöfestivalen och som föll väldigt väl ut.

Mörka blev ljusare, ljusa blev ljusare, mörka blev mörkare, ljusa blev mörkare.

Många fina samtal uppstod med projektledarna och andra, många aha-upplevelser ägde rum ute i stadsrummet. Initiativtagarna till Global Stories arbetar med detta i en starkt antirasistisk ambition/ målsättning.

De vill öppna våra ögon för våra olikheter och diskutera vad det innebär.

Projektet syftar till samtal. Global Stories representanter finns på plats, de vill diskutera. De vill gärna svara på frågor. ”Med andra ögon” är ett sätt, det är definitivt inte det enda sättet att verka mot rasism och för förståelse.

Det handlar inte om att trivialisera människors upplevelser, det handlar inte om att göra sig lustig på andras bekostnad. Vi hoppas att upplevelsen ska tas på fullaste allvar och kan utveckla var och en men också oss tillsammans.

Det är ingen maskerad, det är inget lajv, det är ett försök till samtal.
Det är ett tillfälle att möta och se omvärlden ur ett annat perspektiv.

Ett antal personer har, med goda intentioner, valt att tolka detta som att Malmöfestivalen rasifierar människor. Enligt oss är det ett djupt olyckligt missförstånd!

Intentionen från Malmöfestivalen och Global Stories har hela tiden varit att skapa ett samtal. Därför bjuder vi nu in till just ett samtal klockan 14.00 imorgon och du är varmt välkommen att delta!

I detta nu bjuder vi även in ett antal andra personer med egna erfarenheter, upplevelser och insyn i den här frågan.

Vi säger inte att vi har gjort fel, eller att vi har gjort rätt – vi öppnar upp för den här diskussionen med er på plats.

Välkommen till DIY – Gör det själv på Lilla Nygatan kl 14.00 söndag 17 augusti!

Vänliga hälsningar,

Malmöfestivalen och Pella Ström

 

Mer nyheter