Öppet svar från Malmöfestivalen

Öppet svar från Malmöfestivalen


Bryt vardagen, öppna sinnet. Så lyder kärnvärdet i allt Malmöfestivalen gör under åtta dagar om året och det handlar om att tillåta sig själv att se omvärlden ur helt andra perspektiv än man vanligtvis gör utifrån sin förförståelse.

Med anledning av de mail vi fått och debatten i sociala medier och internetforum kring programpunkten ”Med andra ögon” på ungdomsområdet, vill vi säga:

Ambitionen med Global Stories är att möta de människor som kanske aldrig funderat på hur våra olika utseenden skapar olika möjligheter och förutsättningar.

Det är ett projekt som var på plats förra året mitt på Gustav Adolfs torg under Malmöfestivalen och som föll väldigt väl ut.

Mörka blev ljusare, ljusa blev ljusare, mörka blev mörkare, ljusa blev mörkare.

Många fina samtal uppstod med projektledarna och andra, många aha-upplevelser ägde rum ute i stadsrummet. Initiativtagarna till Global Stories arbetar med detta i en starkt antirasistisk ambition/ målsättning.

De vill öppna våra ögon för våra olikheter och diskutera vad det innebär.

Projektet syftar till samtal. Global Stories representanter finns på plats, de vill diskutera. De vill gärna svara på frågor. ”Med andra ögon” är ett sätt, det är definitivt inte det enda sättet att verka mot rasism och för förståelse.

Det handlar inte om att trivialisera människors upplevelser, det handlar inte om att göra sig lustig på andras bekostnad. Vi hoppas att upplevelsen ska tas på fullaste allvar och kan utveckla var och en men också oss tillsammans.

Det är ingen maskerad, det är inget lajv, det är ett försök till samtal.
Det är ett tillfälle att möta och se omvärlden ur ett annat perspektiv.

Ett antal personer har, med goda intentioner, valt att tolka detta som att Malmöfestivalen rasifierar människor. Enligt oss är det ett djupt olyckligt missförstånd!

Intentionen från Malmöfestivalen och Global Stories har hela tiden varit att skapa ett samtal. Därför bjuder vi nu in till just ett samtal klockan 14.00 imorgon och du är varmt välkommen att delta!

I detta nu bjuder vi även in ett antal andra personer med egna erfarenheter, upplevelser och insyn i den här frågan.

Vi säger inte att vi har gjort fel, eller att vi har gjort rätt – vi öppnar upp för den här diskussionen med er på plats.

Välkommen till DIY – Gör det själv på Lilla Nygatan kl 14.00 söndag 17 augusti!

Vänliga hälsningar,

Malmöfestivalen och Pella Ström

 

Mer nyheter

 • News

  Ansökan för mat & marknad 2017!

  ANSÖKAN FÖR ÅRETS MAT- OCH MARKNADSPLATSER STÄNGDE DEN 4:E APRIL. 11-18 augusti är det dags för sommarens höjdpunkt ─ Malmöfestivalen. Sedan 1985 har festivalen vuxit succesivt och i somras erbjöds inte mindre än 1 200 programpunkter fördelat på ett trettiotal scener/spelplatser… Läs mer!

 • News

  Har du en idé till ungdomsområdet?

  Är du mellan 13-19 år och har ett spännande programförslag? Hjälp oss att göra Raoul Wallenbergs park till en fantastisk festivalplats! Skicka in din idé till vår ungdomsbokare Yessica före den 31 mars! Kontakt: Yessica.andersson@malmo.se   Läs mer!

 • News

  Vill din förening medverka på Malmöfestivalen?

  Ansökan är stängd! Nu kan du och din förening skicka in en intresseanmälan om att få medverka på årets festival! Har ni ett spännande programförslag som kan engagera festivalbesökarna? Varmt välkomna mer er intresseanmälan!   Läs mer!

 • News

  Njut av årets festivalfilm!

  Nu är äntligen vår fina film färdig! Luta dig tillbaka och njut av årets Malmöfestival nedan. Vi ses den 11-18 augusti 2017!  Läs mer!

 • News

  Res med Skånetrafiken

  Du kan köpa din biljett i förväg via Skånetrafikens app och aktivera den innan du stiger ombord på bussen eller tåget. Många kommer att resa under festivalen och det kan bli köer till biljettautomaterna. Sök din resa på hemsidan eller… Läs mer!

 • News

  Tillgängliga akter på Malmöfestivalen

  Vår underbara festival ska vara tillgänglig för alla! Stöter du på ett hinder ska du få hjälp att ta dig över det. Har du nedsatt hörsel eller syn så fixar vi skickliga händer som får vara dina öron och starka… Läs mer!

 • News

  Nu är festivaltidningen äntligen här!

  Just nu jobbar Tidningsbärarna på högvarv med att dela ut vår festivaltidning till alla hushåll i Malmö! Tidningen finns givetvis även att läsa digitalt. Den hittar du här! Bor du i Malmö, och inte har fått en tidning innan lördag… Läs mer!

 • News

  Årets matnyheter!

  Nu möblerar vi om i festivalköket och skapar plats för kreativa krögare, en karavan av foodtrucks, en saluhall med delikatesser och fler veganska alternativ på menyn. Allt engångsmaterial på serveringarna är komposterbart – för en miljöfestligare matupplevelse.  Foodtrucks Ta varmt… Läs mer!

 • News

  Har du vad som krävs för att bli MF Champion 2016?

  Kan du slå våra Snapchatreportrar och bli en vinnare? Kan du äta fler mini-donuts än Sebbe? Kan du sätta fler hoops än Mona? Kan du spy regnbågar bättre än Mona och Sebbe på Snapchat? Eller vill du utmana dem i… Läs mer!

 • News

  Nu är programmet helt komplett!

  Snart är det dags! Vi har sparat dessa sju musikaliska skatter i en hemlig kista men nu kan vi äntligen ropa ut i megafon: Malmöfestivalens musikprogram är komplett!! Arre! Arre! På bara två år har Malmöbandet har slagit till i… Läs mer!

Ladda in fler nyheter!