Öppet svar från Malmöfestivalen

Öppet svar från Malmöfestivalen


Bryt vardagen, öppna sinnet. Så lyder kärnvärdet i allt Malmöfestivalen gör under åtta dagar om året och det handlar om att tillåta sig själv att se omvärlden ur helt andra perspektiv än man vanligtvis gör utifrån sin förförståelse.

Med anledning av de mail vi fått och debatten i sociala medier och internetforum kring programpunkten ”Med andra ögon” på ungdomsområdet, vill vi säga:

Ambitionen med Global Stories är att möta de människor som kanske aldrig funderat på hur våra olika utseenden skapar olika möjligheter och förutsättningar.

Det är ett projekt som var på plats förra året mitt på Gustav Adolfs torg under Malmöfestivalen och som föll väldigt väl ut.

Mörka blev ljusare, ljusa blev ljusare, mörka blev mörkare, ljusa blev mörkare.

Många fina samtal uppstod med projektledarna och andra, många aha-upplevelser ägde rum ute i stadsrummet. Initiativtagarna till Global Stories arbetar med detta i en starkt antirasistisk ambition/ målsättning.

De vill öppna våra ögon för våra olikheter och diskutera vad det innebär.

Projektet syftar till samtal. Global Stories representanter finns på plats, de vill diskutera. De vill gärna svara på frågor. ”Med andra ögon” är ett sätt, det är definitivt inte det enda sättet att verka mot rasism och för förståelse.

Det handlar inte om att trivialisera människors upplevelser, det handlar inte om att göra sig lustig på andras bekostnad. Vi hoppas att upplevelsen ska tas på fullaste allvar och kan utveckla var och en men också oss tillsammans.

Det är ingen maskerad, det är inget lajv, det är ett försök till samtal.
Det är ett tillfälle att möta och se omvärlden ur ett annat perspektiv.

Ett antal personer har, med goda intentioner, valt att tolka detta som att Malmöfestivalen rasifierar människor. Enligt oss är det ett djupt olyckligt missförstånd!

Intentionen från Malmöfestivalen och Global Stories har hela tiden varit att skapa ett samtal. Därför bjuder vi nu in till just ett samtal klockan 14.00 imorgon och du är varmt välkommen att delta!

I detta nu bjuder vi även in ett antal andra personer med egna erfarenheter, upplevelser och insyn i den här frågan.

Vi säger inte att vi har gjort fel, eller att vi har gjort rätt – vi öppnar upp för den här diskussionen med er på plats.

Välkommen till DIY – Gör det själv på Lilla Nygatan kl 14.00 söndag 17 augusti!

Vänliga hälsningar,

Malmöfestivalen och Pella Ström

 

Mer nyheter

 • News

  Cosplaytävling på Malmöfestivalen!

  Vi är stolta att kunna presentera ett delkval till Cosplay-SM på Malmöfestivalen! VAD ÄR COSPLAY? Cosplay (en sammansättning av orden "costume" och "play") är att skapa dräkter, klä ut sig och porträttera en fiktiv karaktär.  Cosplay har med tiden blivit… Läs mer!

 • News

  Nu är vårt dansbandsprogram här!

  Putsa dansskorna, stryk blusen och byxorna och öva in stegen! Nu kan vi äntligen presentera årets dansbandsprogram – en line-up i världsklass! Precis som 2016 är Dansbanan med servering placerad på Skeppsbron mitt i festivalens hjärta. Följande akter ser till… Läs mer!

 • News

  Nu är vårt andra artistsläpp här!

  Det är med stor glädje vi kan presentera en hel rad med grymma artister och band som nu är klara för årets festival! Ta varmt emot: Courtney Marie Andrews (us) Med sin låtskrivarpenna och sitt precisa 70-talsanslag har amerikanska Courtney… Läs mer!

 • News

  Vårt första kultursläpp är här!

  Årets kulturprogram är ett rikt smörgåsbord av spännande artister, möten och uttryck! Ta del av godbitar som den internationella voguebalen ”The Future Is Female”, banbrytande VR-teater med Bombina Bombast, föreställningen Britney om fenomenet Britney Spears, Maria Sveland i Relationsinstitutet samt… Läs mer!

 • News

  Årets festivalnyheter!

  En bit kvar till det riktiga festivalsuget infinner sig. Men redan nu kan vi presentera några fina nyheter ur årets program. Vi säger välkommen till Lilla Vardag, den spektakulära uppblåsbara hinderbanan The Beast, konsert med rymd- och fantasytema med Malmö SymfoniOrkester, ett… Läs mer!

 • News

  Vårt första musiksläpp är här!

  Våren är här och väntan är över. Det är dags att glänta på programmet till sommarens höjdpunkt, Malmöfestivalen! Den 11-18 augusti äger årets festival rum. Här är de fyra första artisterna som är klara:  Henrik Berggren Som frontfigur i Broder… Läs mer!

 • News

  Ansökan för mat & marknad 2017!

  ANSÖKAN FÖR ÅRETS MAT- OCH MARKNADSPLATSER STÄNGDE DEN 4:E APRIL. 11-18 augusti är det dags för sommarens höjdpunkt ─ Malmöfestivalen. Sedan 1985 har festivalen vuxit succesivt och i somras erbjöds inte mindre än 1 200 programpunkter fördelat på ett trettiotal scener/spelplatser… Läs mer!

 • News

  Har du en idé till ungdomsområdet?

  Är du mellan 13-19 år och har ett spännande programförslag? Hjälp oss att göra Raoul Wallenbergs park till en fantastisk festivalplats! Skicka in din idé till vår ungdomsbokare Yessica före den 31 mars! Kontakt: Yessica.andersson@malmo.se   Läs mer!

 • News

  Vill din förening medverka på Malmöfestivalen?

  Ansökan är stängd! Nu kan du och din förening skicka in en intresseanmälan om att få medverka på årets festival! Har ni ett spännande programförslag som kan engagera festivalbesökarna? Varmt välkomna mer er intresseanmälan!   Läs mer!

 • News

  Njut av årets festivalfilm!

  Nu är äntligen vår fina film färdig! Luta dig tillbaka och njut av årets Malmöfestival nedan. Vi ses den 11-18 augusti 2017!  Läs mer!

Ladda in fler nyheter!