Mitt härliga kulturprogram!

Mitt härliga kulturprogram!


Låt mig varmt och stolt presentera mitt kulturprogram till Malmöfestivalens 30-årsjubileum, den 15-22 augusti. Årets kulturutbud är stjärnspäckat med extra allt! På mina spelplatser möter du Pernilla August, Samuel Fröler, Rickard Söderberg, Sanna Nielsen, The Knife och världspremiären för Bianca & Tiffany Kronlöfs Full Patte Live!

I år satsar jag lite extra på de oväntade och knasiga föreställningarna från världens alla hörn. I mitt bultande festivalhjärta har jag tagit med de finaste och mest hyllade föreställningarna och filmerna för barn och unga.

Låt mig överväldiga dig med kulturupplevelser på marken, uppe i luften och inte minst på vattnet!

Min nya scen: Blå Båten!

Malmös egen kulturbåt kommer att lägga till vid Hjälmarekajen hela festivalveckan och där har min kära ciceron Valle Westesson satt ihop ett program med följande medverkande:

Kringlan Svensson + Tomas Högblom gör showen Höstjackan.
Sanna Persson-Halapi
Jesper Rönndahl gör en show om semesterbilder.
Ewert Ljusberg undrar om vi har hört den förut.
Specialisterna från P3-programmet med samma namn.
Lilla Vilda Teatern - humor för barn.
Cecilia Ramstedt och Olof Netterstedt gör en show om sin indiebakgrund.
Erik Börén gör en show om musik och varför det är så bra.
Johannes Finnlaugsson löser Palmemordet.
Anna-Lena Efverman på slak lina.
Henrik Mattisson och Anders Celin med showen Bakom vitrinskåpet.
Lilla Drevet (Nanna Johansson, Liv Strömquist, Kringlan, Ola Söderholm) podd-show.
Ahmed Beran och Branislav Pavlovic - Stand up.
Kalle Lind
Dilan Apak och Moa Lundquist från Tankesmedjan.
Dan Ahtola – Estradhypnos.
Simon Svensson och Jonatan Unge

Läs mer om vad som händer på mina kulturscener här!

Bathing Fun (Barn)
En kittlande upplevelse av cirkusmagi i luften och på golvet. Välkoreograferade akrobatiknummer av cirkusartisterna Sara Jane (SE) och Lilli Mühleisen (DE).

Blås! (Unga)
Konsertföreställning för barn/ungdomar i högstadieåldern och familjer. Dans, blåsmusik, marsch, filmvinjetter och jonglering möts kring rätt och fel, grupptillhörighet, roller och spel.

Club Killers festivalspecial
Specialafton med klubben som blandar storband med dj's och inbjudna gäster. Rocksteady, ska och reggae och allt däremellan.

Cronopia Contorsiones – Onewomancircus
Solocirkus med Agostino Mendiola. Under en dryg halvtimme kombinerar hon cirkuskonst, akrobatik och gatukonst. Garanterat imponerande kroppsvridningar.

Dance like a butterfly dream boy
Nya Zeeländske koreografen Joshua Rutter leder ett svettigt gympapass med ritualer tillsammans med en grupp män från Malmö.

Dansstationen/Skånes Danskollegium
Presenterar föreställningarna Without Walls, Tetris och InPrint.

Det är dyrt att vara fattig
En läsning om barnfattigdom i Sverige baserad på dokumentära berättelser. Med Daniel Sestrajcic, Ann Heberlein och andra kända skånska profiler.

Du är väl Googlebar, lille vän?
Möt Samuel Fröler som den utbrände lektorn Birger i en varmt humoristisk och högaktuell föreställning av Ylva Lööf, om den raka vägen till en lyckad image.

Europa Europa
Konstgruppen Ful ger en antinationalistisk kabaré om europeisk migrationspolitik med The Knife som husband.

Evil Returns
Romantisk Bollywood-skräckfilm, inspelad i Skåne under hösten 2011 och hade biopremiär i Indien.

Faunan och jag (Barn)
Dansföreställning för hela familjen om oss och djuren. Tre dansare sjunger, pratar och dansar, ibland iklädda djurmasker.

Flumskolan
Satirtidskriften Galago presenterar sin livesända podcastföreställning. Nanna Johansson, Jonatan Unge och riksdagsledamoten Hans Linde läser och diskuterar Fredrik Reinfeldts "Stenen i handen på den starke”.

From A to B - what Malmo sounds like
Innovativ ljudguide, stadsvandring, performance och konstupplevelse i ett, med artisten Tim Bishop. Ta med dig din smartphone och hörlurar. Var på plats tio minuter före avfärd.

Full Patte! Världspremiär live!
Världspremiär för live-föreställningen av Bianca & Tiffany Kronlöfs och Sara Haags humorshow som gjort succé i SVT. Tvära kast mellan skämt och allvar och med ett stort mått satir och humor.

Gattu (Barn)
Berörande och humoristisk spelfilm om den nioårige gatupojken Gattu som hellre flyger drake än jobbar på farbroderns soptipp. Tal på hindi med svenska undertexter. Tillåten från 7 år.

Gittansånger (Barn)
En musikalisk resa genom barnboksfiguren Gittans egen värld, tonsatt av artister som Annika Norlin och Martin Hederos. Sjung med Julia Messelt (Bolibompa) samt barnsolister och en barnkör.

Habana Eva
Romantisk komedi med inslag av magisk realism om Eva, en ung sömmerska som arbetar i en statlig klädfabrik på Kuba.

Humorkollo
Komikerna Emma Knyckare och Josefin Johansson öppnar famnen för alla tjejer till ett seminarium i ståuppkomik, manusförfattande och framförande. 

Hur gick det sen? (Barn)
Interaktiv familjeutställning baserad på Tove Janssons klassiker om Mumin och hans vänner. Klättra in i boken och delta i äventyret. Från 3 år.

JUCK
Urban dansföreställning med attityd. Om friheten att uttrycka sig, om sexualitet, att ha kul och vidga perspektiven på femininitet och kön.

Jörgen + Anne = sant (Barn)
Rolig och charmig film om den första förälskelsen, om svartsjuka, om att trotsa rådande ideal och allas rätt att få vara den en vill vara. Presenteras i samarbete med BUFF Filmfestival.

Kalle Haglund... och den stora skogen
Kalle Haglund är komiker, poet, musiker, författare och artist. Föreställningen är en vemodig och lågintensivt humoristisk iscensättning av ett antal separata texter.

Katie Wright Dynamite
Premiärföreställning av australiensiska Katie Wright. En stor portion skoj, humor och cirkus medan hon jonglerar rockringar och leker med publiken.

Kvarteret Korpen
Bo Widerbergs kanske mest älskade film och Malmöklassiker från 1963. I fattigkvarteret Korpen spelar Thommy Berggren författarämnet Anders. Filmen Oscarsnominerades.

Kåldolmar och Kalsipper (Barn)
Parkteatern och storbandet Club Killers gör sin version av Nationalteaterns klassiker. Äventyrlig familjekonsert med fantasi, humor, mod och solidaritet.

Leka världen med BUS
Systrar och lekare från Barnens Underjordiska Scen rycker ut för att rädda rädda världen med sin lekekonst. Interaktiv gatuteater-happening där besökaren får vara med och skapa sin egen lek.

Lili & Sara - en hang-about
Välkoreograferade akrobatiska nummer i luften och på golvet. En kittlande upplevelse av cirkusmagi.

Lite Billigare Lite Sämre Malmöfestivalen
PotatoPotato har gjort Lite Billigare Lite Sämre versioner av fotoutställningar, hollywoodfilmer, prinsessbröllop och melodifestivaler. Nu har turen kommit till Malmöfestivalen!

Love in times of Ikea
Soloföreställning som utspelar sig på Ikea och blandar bergsklättring, dans, videoprojektion och teatermonolog. Av och med Nadine O'Garra.

Magicians with balls (Unga)
Humor- och trollerigruppen som kallats magins motsvarighet till One Direction och tagit sig till semifinal i Talang 2014 i TV3.

Malmö hit me!
Avgångsstudenter från Teaterhögskolan i Malmö under ledning av Monica Tyllgren, sjunger viktiga musikaliska händelser under Malmöfestivalens levnadstid.

Malmö Limelight Chorus
Show- och tävlingskör med rötterna i barbershop men fötter i allt från pop och rock till visa och musikal.

Malmöepoker - godbitar ur filmarkivet
Följ med på en filmresa i tiden med nostalgiska återblickar från ett svunnet Malmö. I samarbete med Cinemateket och filmarkivet.se.

Malmös resa feat Banditteatern
Södra Sveriges vassaste improvisationsgrupp. Slipade skådespelare och musiker, utan manus men med knivskarp tajming.

Moulin Noir
En glittrande varieté med humor, magi, musik, cirkus och kärlek. Möt Ziegfried, Divana, Fifi och Madame Magdalen i en nattklubb på en Parisisk bakgata.

Muminverkstad med återSKAPA (Barn)
Bygg en fantasifull muminkaraktär av övergivet strumpspill från återSKAPAs materialbank, en så kallad strumpf.

Musikhistoriens rätta ansikte
Ett samtal med fokus på att skriva om musikhistorien och skriva den rätt. Hur kan fler bidra till en mer jämställd bild av musikindustrin då och nu?

Oslipat pratar om Malmöfestivalen
Sex komiker från ståuppklubben dissekerar festivalveckan och låter olika aspekter passera skämtfiltret.

Pekkaris kök
Talkshowen där gästen inte är kändis. Lär känna en "vanlig" människa med en unik historia, medan husbandet Solala sjunger och lagar gästens favoritsoppa.

Pernilla August och Petri sångare framför Förklädd Gud
Petri Sångare med orkester och solister bjuder på musik med Malmökoppling. Gästartist: Pernilla August.

Resumé Malmö Pride
Tillbakablick på Regnbågsfestivalen Malmö Pride. Fotoutställning och möjlighet till samtal med festivalledningen.

Revolution Poetry
Kulturkollektiv med förortsförankrade poeter, konstnärer och artister som vill bredda scenen för kulturyttringar.

Rickard Söderberg med vänner
Tenoren Rickard Söderberg med gästartister presenterar Malmö Operas kommande säsong. Vi får höra musik ur bl a Aida, Romeo och Julia, Doktor Zjivago och American Idiot.

Rockstjärnor
En samling av Rockfotos bästa bilder, kurerad av fotografen Olle Enqvist, ställs ut för att visa och främja kvinnors närvaro i den moderna livescenen.

Rosa Liksom
Samtal med konstnären och visning av BURKA-utställningen. I samarbete med Finlandsinstitutet.

Sambalelé (Barn)
Musik och dans från Latinamerika för hela familjen. Barnen får delta i medryckande samba, cumbia, huayno, cha-cha och mycket mer. Från 3 år.

Sjung med Världens Kör
Sjung med Världens kör från Komvux Malmö Södervärn. Eva Bornemark leder kören och har skrivit låtarna.

Skeppet Fasa seglar igen (Barn)
Familjeföreställning om de två arbetslösa piraterna Jongjong Silver och Jenny Sjörövare på skeppet Fasa. Drama, spänning, action, frukt, teater, dans, cirkus och ankor med Sara och Daniel Oja.

The Spooky Men
En mullrande, svartklädd manskör som för tankarna till de skönsjungande rövarna i Mattisborgen eller möjligtvis Monty Python.

Stefan & Kim
Det blir vackert, fult, otroligt snabbt, gripande och lättsamt när du får chansen och nöjet att återuppleva Stefan & Kim live på hemmaplan.

Stenkakekryss Malmö
Erik Ask-Upmark leder ett melodikryss till trattgrammofon med utgångspunkt i 1920-, 30- och 40-talens populärmusik.

Stenkakor världen över
En föreställning för vintagefantasten där Erik Ask-Upmark spelar sydamerikansk rumba, tysk polka och arabisk schlager på stenkakor från 1910-1950.

Suzy - the tiny van
Åk på en äventyrlig tur i den hundra procent koldioxidfria minibilen Suzy.

Vi är bäst! (Unga)
Lukas Moodyssons film om ett ungt band, barndomens plågor och lyckorus, om den starkaste vänskapen i världen och om vikten av att fortsätta vara sig själv. Visas i samarbete med BUFF Filmfestival.

Vi Är Nära! (Barn)
En föreställning för de som inte tar plats. Om och med Jenny och Ellen som låst in sig i badrummet för att vara ifred och drömma om en annan värld. I samarbete mellan PotatoPotato Scenkonstkollektiv och Ung Scen Öst.

Vår festliga riksdag – VALSPECIAL
Kalle Lind och Kristoffer Jonzon ger en munter introduktion till några av de 349 människor som styr Sverige. Från då till nu, vänster till höger, konstigheter till dumheter.

Wild Minds
Möt fyra personer som är besatta av sina dagdrömmar. Performance av dramatikern och regissören Marcus Lindeen med musik av den prisade musikern, artisten och regissören Hans Appelqvist.

 

 

Mer nyheter

 • News

  Cosplaytävling på Malmöfestivalen!

  Vi är stolta att kunna presentera ett delkval till Cosplay-SM på Malmöfestivalen! VAD ÄR COSPLAY? Cosplay (en sammansättning av orden "costume" och "play") är att skapa dräkter, klä ut sig och porträttera en fiktiv karaktär.  Cosplay har med tiden blivit… Läs mer!

 • News

  Nu är vårt dansbandsprogram här!

  Putsa dansskorna, stryk blusen och byxorna och öva in stegen! Nu kan vi äntligen presentera årets dansbandsprogram – en line-up i världsklass! Precis som 2016 är Dansbanan med servering placerad på Skeppsbron mitt i festivalens hjärta. Följande akter ser till… Läs mer!

 • News

  Nu är vårt andra artistsläpp här!

  Det är med stor glädje vi kan presentera en hel rad med grymma artister och band som nu är klara för årets festival! Ta varmt emot: Courtney Marie Andrews (us) Med sin låtskrivarpenna och sitt precisa 70-talsanslag har amerikanska Courtney… Läs mer!

 • News

  Vårt första kultursläpp är här!

  Årets kulturprogram är ett rikt smörgåsbord av spännande artister, möten och uttryck! Ta del av godbitar som den internationella voguebalen ”The Future Is Female”, banbrytande VR-teater med Bombina Bombast, föreställningen Britney om fenomenet Britney Spears, Maria Sveland i Relationsinstitutet samt… Läs mer!

 • News

  Årets festivalnyheter!

  En bit kvar till det riktiga festivalsuget infinner sig. Men redan nu kan vi presentera några fina nyheter ur årets program. Vi säger välkommen till Lilla Vardag, den spektakulära uppblåsbara hinderbanan The Beast, konsert med rymd- och fantasytema med Malmö SymfoniOrkester, ett… Läs mer!

 • News

  Vårt första musiksläpp är här!

  Våren är här och väntan är över. Det är dags att glänta på programmet till sommarens höjdpunkt, Malmöfestivalen! Den 11-18 augusti äger årets festival rum. Här är de fyra första artisterna som är klara:  Henrik Berggren Som frontfigur i Broder… Läs mer!

 • News

  Ansökan för mat & marknad 2017!

  ANSÖKAN FÖR ÅRETS MAT- OCH MARKNADSPLATSER STÄNGDE DEN 4:E APRIL. 11-18 augusti är det dags för sommarens höjdpunkt ─ Malmöfestivalen. Sedan 1985 har festivalen vuxit succesivt och i somras erbjöds inte mindre än 1 200 programpunkter fördelat på ett trettiotal scener/spelplatser… Läs mer!

 • News

  Har du en idé till ungdomsområdet?

  Är du mellan 13-19 år och har ett spännande programförslag? Hjälp oss att göra Raoul Wallenbergs park till en fantastisk festivalplats! Skicka in din idé till vår ungdomsbokare Yessica före den 31 mars! Kontakt: Yessica.andersson@malmo.se   Läs mer!

 • News

  Vill din förening medverka på Malmöfestivalen?

  Ansökan är stängd! Nu kan du och din förening skicka in en intresseanmälan om att få medverka på årets festival! Har ni ett spännande programförslag som kan engagera festivalbesökarna? Varmt välkomna mer er intresseanmälan!   Läs mer!

 • News

  Njut av årets festivalfilm!

  Nu är äntligen vår fina film färdig! Luta dig tillbaka och njut av årets Malmöfestival nedan. Vi ses den 11-18 augusti 2017!  Läs mer!

Ladda in fler nyheter!