Frågor och svar

Få snabba svar på de vanligaste frågorna om festivalen.

Malmöfestivalen genomförs varje år av gatukontoret, Malmö stad. Allt innehåll är gratis tack vare att festivalen finansieras av skattemedel. De åtta festivaldagarna innehåller allt från konserter, konstverk, film- och teaterföreställningar, debatter, samtal med kända gäster, tävlingar och uppvisningar till mat från hela världen! 

Här kan du läsa svaren på några av de vanligaste frågorna. 

FAQ

Hittar du inte svaret på din fråga här? Tveka inte att kontakta någon av personerna i festivalteamet som du hittar här

 • Försäljning: Alla som säljer eller finns på området som säljare har ansökt och har blivit beviljade att sälja. Du måste ha en anvisad plats och betalt avgiften för den.
 • Affischering är förbjudet. 
 • Alla aktiviteter på Malmöfestivalen, utom Axels Tivoli, har fri entré. 
 • Biljetter till Axels Tivoli kostar följande: 1 biljett, 40 kr, 8 biljetter, 300 kr, 16 biljetter 500 kr.

Följande gator är avstängda under festivalen:

Gustav Adolfs torg: 
Torggatan, Lilla Nygatan och Stora Nygatan avstängt från och med 6/8 kl 05 till och med 20/8 kl. 05. Leveranstrafik är tillåten mellan kl 05-11.

Stortorget & Hamngatan:
Avstängt från och med 6/8 kl 05 till och med 20/8 kl 05. Leveranstrafik är tillåten mellan kl 05:00-11:00.

Posthusplatsen & Skeppsbron:
Avstängt fr o m xx t o m xx.

Norra Vallgatan
Avstängt från och med 7/8 kl 23 till och med 20/8 kl 05.

Polisbodarna har öppet:

Gustav Adolfs torg
Fredag, lördag 12:00-01:00
Söndag - torsdag 12:00-23:00

Stortorget
Fredag, lördag 18.00-01.00
Söndag - torsdag 18.00-23.00

Ta gärna med en vattenflaska och fyll på med vatten ur någon av vattenkranarna på området.

 

 • Ställen att parkera cykeln är markerade på festivalkartan, som släpps i slutet av juli. 
 • Cyklar får inte ställas så de är i vägen för andra trafikanter, och tänk på att din parkerade cykel kan ställa till problem för synskadade och rörelsehindrade.
 • Om du ställer din cykel utanför angivet parkeringsområde riskerar du att få den borttransporterad. Cyklar som avlägsnats kan efterfrågas hos Parkeringsövervakning i Malmö AB på tel: 040- 630 30 01. Där kan du få information om var och när du kan hämta din cykel och vad det kostar att hämta ut den.

Hyr cykel
Malmö ett hyrcykelsystem med namnet "Malmö by bike". Läs mer om att hyra cykel här.

 • Under kräftskivan på Stortorget är det tillåtet att ha med egen alkohol.
 • Resten av veckan är det inte tillåtet. 
 • På alla de större festivalplatserna finns serveringar med ett bra utbud av alkoholhaltiga drycker och alkoholfria alternativ till försäljning.

Malmöfestivalen är Nordens största stadsfestival och arrangeras Malmö Stad, gatukontoret

Malmöfestivalen 2018 äger rum mellan den 10-17 augusti.

 • Fotografera och sprid gärna bilder från festivalen via sociala medier.
 • Tagga bilder med #malmöfestivalen.
 • Professionella fotografer som vill ta bilder eller filma från fotodiket vid någon av de stora scenerna behöver ett fotopass. Ansökningstiden för fotopass öppnar i slutet av juni. Här kan du läsa mer.

Från kl 18:00 är sjukvårdstältet vid Stortorget bemannat. Det finns även mobila sjukvårdsteam vid akutfall som tillkallas genom närmsta ordningsvakt.

Festivalen pågår ute på gator och torg och du som kommer hit får själv ansvara för dina värdesaker. 

Ibland kan doftsinnet leda rätt, som till Gustav Adolfs torgs digra utbud av mat. Ibland kommer du höra att du är rätt på de glada skriken från tivolit eller musiken från scener och tält.

Allra enklast hittar du med hjälp av kartan.

Gå, cykla eller åk kollektivt. I Skånetrafikens reseplanerare kan du söka resor från hela Skåne och Danmark. 

Alla är välkomna så självklart får du även ta med ditt husdjur till festivalens öppna områden. Men tänk på att festivalkvällarna kan bli lite bullriga med stora folksamlingar. Om din pälskling är lugn med det så voff, mjau, kom kom!

Malmöfestivalen har varit en del av Malmö stads miljöarbete sedan 2009. Här kan du läsa mer om hur vi verkar för en hållbar miljö i framtiden.

Här kan du kolla på alla scener och områden och även se innehållet på respektive plats.

Alla kvinnor och män, pojkar och flickor ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom samhällets alla områden. Vännerna i festivalteamet drar sitt strå till stacken och jobbar stenhårt för att boka ett jämställt program.

År 2015 kom vi ett steg närmare målet med en jämställd fördelning mellan manliga och kvinnliga akter på scenerna. Medelvärdet var 45 % kvinnliga akter och 55 % manliga akter. 

Kontakta gärna vännerna i festivalteamet för mer information om hur festivalen jobbar med jämställdhet 2016 och in i framtiden. 

 

All kärlek till dig för att du sorterar ditt avfall och hjälper till att skapa en hållbar festival. I de bemannade källsorteringarna på Gustav Adolfs torg kan du slänga papper, plast, färgat och ofärgat glas samt restavfall.

Kom och ställ frågor om sortering och avfall! Utöver de bemannade sorteringarna finns minisorteringar över hela festivalområdet där du kan slänga plast, papper, restavfall och lämna pantburkar.

Innan och under festivalen stängs några av de vanliga busshållplatserna av. Några ersätts eller flyttas. Under festivalen utökas tågtrafiken. På kvällar sker biljettkontrollen redan innan du går ner på perrongen vid både Anna Lindhs plats och i Glashallen på Centralstationen.

Läs mer på www.skanetrafiken.se eller ring 0771-77 77 77. Med Skånetrafikens app kan du köpa din biljett för buss- och tågresor i hela Skåne.

Malmöfestivalen följer Socialstyrelsens rekommendationer för ljudnivåer. Miljöförvaltningen är den lokala myndighet som kontollerar den lagliga delen av dessa frågor. Vi ser till att anvisningarna följs och mäter ljudnivåerna under hela festivalveckan så att det varken är för lågt eller för högt. 

Bland annat kontrolleras ljudnivån på mixplats vid scenerna och vi för en dialog med tekniker så att de inte spelar starkare än nödvändigt. Ljudnivån anpassas efter publikantalet. Vi gör helst linechecks istället för soundchecks, vilket innebär att vi oftast bara testar ljudet på scenen så att det ska låta så lite som möjligt utåt. Men ibland måste det låta över hela platsen. 

Konserter slutar senast kl 01 fre, lör och kl. 23 sön-tor. Vi gör och har gjort mätningar hos boende som har störts av festivalens verksamhet. Miljöförvaltningen ålägger festivalen att göra sådana mätningar och resultatet avrapporteras till dem.

Ring 040-34 06 13 om du har klagomål på ljudnivåer. Samtliga ärenden som inkommer under festivalveckan rapporteras till Miljöförvaltningen.

Festivalens kök är på Gustav Adolfs torg. Här och i närheten hittar du allt du behöver för att bli mätt och belåten. Serveringar med alkoholförsäljning finns på alla större områden. Stilla din hunger, släck din törst och kom ihåg att vi blir extra glada när du väljer ett vegetariskt alternativ!

Vill du också bidra till festfixandet? Drömmer du om att äntligen få ut din musik på en av festivalens scener?

Här hittar du mailadresser till alla vänner i festivalteamet som ansvarar för bokningar. 

Är du under 25 år och vill uppträda på Ung scen? Då ska du genast kolla här: www.ungscenmalmofestivalen.se/

Inte ska du gå omkring och va blöt om det regnar, så ja det får du. Tänk på att paraplyer kan vara besvärliga i vimlet och skymma sikten för andra om det är trångt på en konsert. Närmast scenen vill vi inte att det är paraplyer under konserterna. Paraplyerna skymmer sikten och någon annan kan få en pigg i ögat och det vill ingen vara med om.

Vid marknader och festivaler har Skatteverket möjlighet att göra följande oannonserade besök.

Tillsynsbesök
Skatteverket ska utöva tillsyn över att de näringsidkare som ska ha kassaregister har sådant och att de kassaregister som används uppfyller föreskrivna krav. I samband med tillsynsbesöket har Skatteverket rätt att begära tillträde till verksamhetslokaler där verksamheten bedrivs. Den som är skyldig eller kan antas vara skyldig att använda kassaregister ska tillhandahålla de handlingar och lämna de upplysningar som behövs för tillsynen.

Kontrollbesök
För att kontrollera att den som ska använda kassaregister uppfyller sina skyldigheter, har Skatteverket rätt att besluta om kontrollbesök. Kontrollbesöken kan utföras genom:

 • Kundräkning
 • Kontrollköp
 • Kvittokontroll
 • Kassainventering

När Skatteverket vidtar kontrollåtgärder är den kontrollerade näringsidkaren skyldig att tillhandahålla kontrollremsa, uppgifter från journalminne eller tömningskvitto för kontroll av hur försäljningarna har registrerats i kassaregistret.

Kontrollbesök personalliggare
Den som bedriver restaurang- frisör eller tvätteriverksamhet ska föra en personalliggare.

Skatteverket får besluta om kontrollbesök för att kontrollera att den som är eller kan antas vara skyldig att föra personalliggare fullgör sina eventuella skyldigheter. Verket får vid ett sådant besök begära att en person som utför eller kan antas utföra arbetsuppgifter i verksamheten styrker sin identitet. Uppgifterna får stämmas av mot personalliggaren.

Precis som vanligt finns det en uppsjö aktivititeter för de små. Ni kommer att älska det! Barnlandet är öppet till klockan 19.30 varje dag. Hela familjen hinner festivalmysa även om ni jobbar sent eller har annat planerat under dagen. Har du en riktigt liten med dig på konsert så ta med hörselkåpor. Barns hörsel är inte fullt utvecklad och extra känslig de första sju till tio åren.

Vi vill att du ska känna dig trygg så att du kan fokusera på att ha kul. Därför finns ordningsvakter som cyklar och går på området under hela veckan. Polis och första hjälpen finns alltid på plats. Polisen kommer också att ha bodar på alla större områden med följande öppettider:

Gustav Adolfs torg
Fredag, lördag 12:00-01:00
Söndag - torsdag 12:00-23:00

Stortorget
Fredag, lördag 17.00-01.00
Söndag - torsdag 17.00-23.00

Längst fram vid de stora scenerna finns scenvärdarna, de är festivalens kära vänner och hjälper dig om du blir klämd, törstig eller känner att det blivit för trångt (och vill ha hjälp bort).

På ungdomsområdet finns organisationen "Välkommen". Organisationens värdar finns där för dig i alla lägen. De hjälper till att sprida programmet muntligen och få dig som besökare att hitta de bästa aktiviteterna. Men framförallt för du ska ha en extra kompis som du kan känna dig trygg med i festivalvimlet.

Hinder är så otroligt tråkigt och vår underbara festival ska vara tillgänglig för alla. Handikappvänliga toaletter finns vid Stortorget, Posthusplatsen, Gustav Adolfs torg, Raoul Wallenbergs park, Östra Slottsparken och Lördagsplan/Barnlandet.

Vid Stora scenen, Posthusscenen och Gustavscenen har vi byggt ramper för dig som vill komma upp en bit över publikhavet. Bjud med din assistent eller ledsagare om du behöver hjälp. Tänk på att det blir trångt under och runt konserter och de mest populära programpunkterna så planera i god tid så att ni får ut den bästa möjliga upplevelsen.

Behöver du åka färdtjänst till festivalen kan bilar stanna på någon av följande platser:

P-huset Anna - Drottninggatan 28
Hotell S:t Jörgen - Stora Nygatan 94
Frans Suells Staty - Norra Vallgatan 70
Malmö C - Glashallen, Taxistationen
Stadsbiblioteket - Regementsgatan 3

Syntolkning

Följande akter syntolkas 2017:

MAGI MED MALIN NILSSON
TEATER 23 - NASSE HITTAR EN STOL 
RIX FM  FESTIVAL
VANDRING I VERKSAMMA KVINNORS SPÅR  (Tisdag 15/8 kl 14-15). Samling utanför Hotell Kramer.
200 ORD FÖR SNÖ
BRITNEY (Onsdag 16/8 kl 17-18.30).
FÖRKLÄDD GUD MED LARS HUMBLE
TEATER 23 - PAPPA ÄR UTE OCH CYKLAR
HIPP NIGHT

Samlingsplatser för syntolkning:

SAMLING 15 MINUTER INNAN PROGRAMSTART SAMT LÅN AV MOTTAGARE:

S:t Petri Kyrka
Utanför entrén 
Stortorget
Utanför ingången till Hotell Scandic Kramer
Gustav Adolfs torg
Utanför entrén till Burger King
Hipp
Utanför entrén
Barnlandet
Utanför entrén till Malmö Stadsbibliotek

Misstänker du att du har blivit matförgiftad när du ätit ute i Malmö eller på någon av festivalens serveringar bör du kontakta vännerna på miljöförvaltningen så snart som möjligt. Ju tidigare de får in din anmälan desto större möjligheter har de att ta reda på vad som har hänt. Malmö stads livsmedelskontroll gör kontroller av all mat och alla livsmedel på serveringarna för att se till att du som besökare kan vara trygg med att maten som serveras är säker att äta.

Här kan du anmäla misstänkt matförgiftning.

Det kvittar om du är tre dagar eller 103 år gammal. Alla är välkomna och festivalen är späckad med programpunkter för alla åldrar.

Festivalen är öppen och kryllar av aktiviteter för dig och dina nära och kära under följande tider:

Fredag, lördag 11:00-01:00
Söndag - torsdag 11:00-23:00

Tivolits öppettider: 

På Posthusplatsen öppnar tivolit klockan 12.00 förutom lör-sön då det öppnar klockan 11.00.
På övriga platser öppnar tivolit klockan 11.00 samtliga dagar. 

Tivolit stänger när festivalen stänger, med reservation för att vissa attraktioner stängs när det inte finns något folk kvar på området. 

Toaletter finns på flera ställen över hela festivalområdet: Vid Posthusplatsen, Stortorget, Gustav Adolfs torg, Södertull, Raoul Wallenbergs park, Altonaparken, Östra Slottsparken och Barnlandet.

På kartan, som släpps i slutet av juli, kan du klicka i WC så du hittar rätt.

Fintoan: På Gustav Adolfs torg finns Malmös första offentliga och bemannade ”fintoa”. Ett besök här kostar 10 kr.

 

Malmö ska vara en hållbar stad för framtiden och stans egen fest kan inte vara sämre. Därför säljs inget stilla vatten på festivalens serveringar. Istället finns vattenkranar över hela området med gratis, gott och kallt kranvatten från VA SYD. De är utmärkta på kartan, som släpps i slutet av juli. Ta med en egen flaska och fyll på.